Hlavní obsah

Politici se vrhají do dluhů, věří zaručenému příjmu

Právo, ada, nig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obvyklé čtyři roky s minimálně 85tisícovým hrubým měsíčním příjmem. To je zřejmě důvod, proč si značná část politiků pořizuje mnohamiliónové hypotéky a různé úvěry. Alespoň tomu nasvědčují pravidelná každoroční přiznání zákonodárců o vedlejších příjmech, nově nabytém movitém i nemovitém majetku a také o výši dluhů.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Poslanecká sněmovna

Článek

Přiznání rovněž dokumentují, že mnozí poslanci vedle své veřejné funkce mají i řadu vedlejšáků, které jim vynášejí občas víc než jejich celoroční poslanecký příjem.

Jen za osm měsíců loňského roku – do rozpuštění Sněmovny – si přivydělal coby advokát Stanislav Polčák (TOP 09), a to celkem 2 049 790 korun. Polčák svůj mandát obhájil, takže splátka 656tisícové hypotéky pro něj není problém.

Těsně nad milión za činnost účetních poradců a za pronájem nemovitostí se loni dostal někdejší véčkař Michal Babák. Po odchodu ze Sněmovny mu na krku zbyly dvě hypotéky ve výši přes 11 miliónů.

Zdatní investoři

Jeho partajní kolega Radek John naopak mandát opustil bez dluhů se slušným vedlejším ziskem. Na honorářích si za osm loňských měsíců přivydělal 1 401 559 korun a 253 tisíc mu vynesl pronájem nemovitosti. Díky svým příjmům tak mohl investovat půl miliónu do dluhopisů.

Rekordmanem v investování se loni stal dnes už bývalý poslanec Pavel Drobil (ODS), který nakoupil dluhopisy za 18 230 000 Kč. Ačkoli je Drobil společníkem advokátní kanceláře i akcionářem firmy Lázně Darkov a jejich dvou odštěpených firem, kolonka v jeho přiznání o vedlejších příjmech zůstala prázdná. Stejně jako ve všech předchozích letech. Jeho hypotéka převyšující 218 tisíc je pak mezi zadluženými exposlanci minimální.

Se ziskem 1 266 000 korun za účetní poradenství odešla ze Sněmovny jeho stranická kolegyně, dnes už bezpartijní Ivana Řápková, která nově radí senátorovi Jaroslavu Zemanovi (ODS). K tomu si připočetla skoro 50 tisíc za funkci v dozorčí radě Středočeských vodáren.

Mezi významné investory se zařadila také Jana Kaslová (TOP 09), které se rovněž nepodařilo mandát obhájit. Loni zakoupila za dva milióny státní dluhopisy. Prodala za téměř 1,7 miliónu nemovitost a za 300 tisíc auto. Do civilního života si ale odnesla dluh 6,7 miliónu. Splácí totiž hypotéku za dům.

Jen dva hříšníci

Kaslová za tři roky poslancování stihla porodit dvě děti, třetí se narodilo po jejím odchodu z politiky. Mateřskou dovolenou přesto nečerpala, zato po dva roky brala vedle svého plného poslaneckého platu a náhrad i příspěvek v mateřství a porodné, celkem přes 200 tisíc korun.

Sněmovní mandátový a imunitní výbor zveřejnil majetková přiznání poslanců za loňských osm měsíců teprve v těchto dnech. Jeho členové při kontrole předložených přiznání přitom zjistili, že dva bývalí poslanci porušili zákon o střetu zájmů, neboť své přiznání vůbec nedodali. Jde o bývalé véčkaře Petra Skokana a Josefa Dobeše.

„Samotné nedodání přiznání je porušení zákona,“ potvrdil Právu místopředseda výboru Stanislav Polčák s tím, že oba hříšníky už výbor vyzval, aby chybu napravili.

Polčák: Skokanovo nedodání je překvapivé

To už udělal Dobeš, který Právu řekl, že se spoléhal na svého asistenta, který dokument neposlal, proto to exposlanec napravil.

Také Skokan na dotaz Práva chybu přiznal a uvedl, že ji okamžitě napraví. „Žádné zvláštní změny tam nebudou,“ uvedl Skokan. V minulých letech pravidelně přiznával kolem miliónu ročně za pronájem a dalších zhruba 300 tisíc za členství v orgánech Severočeské vodárenské společnosti. Skokan splácí hypotéku, loni mu zbývalo doplatit 1,2 miliónu. Ze spoluvlastnictví dvou firem a funkce jednatele v nich žádné příjmy neuváděl.

„Je překvapující, že ho nedodal pan Skokan, kterého člověk ve Sněmovně potkává téměř denně, protože je asistentem poslance, ale není sám schopen splnit své primární povinnosti,“ okomentoval situaci Polčák.

Skokan nyní pracuje pro svého bývalého partajního kolegu, nyní poslance Úsvitu Jiřího Štětinu. Za porušení zákona o střetu zájmů přitom hrozí pokuta až 50 tisíc. Jenže to má háček. Provinilce by musel někdo udat příslušnému správnímu orgánu v místě bydliště, který může přestupek projednat v neveřejném řízení. Nejde přitom jen o nedodání přiznání, ale třeba i o zamlčené údaje v něm. Ty ale nemá šanci nikdo ověřit. Mandátový výbor totiž zkoumá pouze to, zda má dokument potřebné náležitosti.

Související témata

Foto: Poslanecká sněmovna ČR, Novinky

JUDr. Stanislav Polčák

Foto: Milan Malíček, Právo

Michal Babák v Otázkách Václava Moravce

Foto: Petr Horník, Právo

Radek John

Foto: Petr Horník, Právo

Pavel Drobil

Foto: Poslanecká sněmovna ČR, Novinky

Petr Skokan

I to je třeba podle nevládní protikorupční organizace Transparency International důvodem, proč politici často hřeší na to, že kde není žalobce, není ani soudce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám