Hlavní obsah

Vláda bude Babišova a vládního personalisty Zemana, obává se šéf ODS Fiala

– Praha
Novinky, Václav Lang

Předseda ODS Petr Fiala před jmenováním vlády zkritizoval úlohu prezidenta Miloše Zemana při sestavování kabinetu. Podle něj se projevil jako vládní personalista, když si zval jednotlivé adepty na ministry na Hrad. Ti se proto podle Fialy budou zodpovídat Zemanovi, a nikoli premiérovi Bohuslavu Sobotkovi.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda ODS Petr Fiala

Článek

Od voleb do dnešního dne uplynuly tři měsíce a tři dny, upozornil na středeční tiskové konferenci Fiala. „Trojka bývá považována za příznivé číslo, ale to není případ této vlády,“ uvedl.

Podle něj už proces jejího vzniku nedává důvod k optimismu. Upozornil jednak na příliš dlouhou dobu sestavování vlády a na roli prezidenta Miloše Zemana. „Budeme mít opravdu vládu, která odpovídá parlamentní demokracii, nebo nějakou poloprezidentskou vládu?“ položil dotaz Fiala.

„Pan prezident přijal úlohu vládního personalisty a všechny kandidáty přezkoušel. Ale také si kladl podmínky, za kterých je ochoten vládu jmenovat,“ dodal.

Babiš a ti druzí

Šéfovi ODS se nelíbí zejména podmínka pro jmenování Andreje Babiše ministrem financí, tedy aby prvním čtením prošel zákon o státní službě.

„Schvalovat v prvním čtení tak závažnou normu, a ještě jako poslanecký návrh je nepochybně neodpovědné. Zcela nepřijatelné je to, že díky tomuto postupu budeme mít dvě kategorie lidí: politik pan Babiš, pro kterého dosavadní pravidla neplatí a mění se kvůli němu zákony, a pak všichni ostatní, pro které pravidla platí,“ uvedl.

Zároveň položil řečnickou otázku, kdo ponese odpovědnost za činnost vlády, když si prezident klade takovéto podmínky a prověřuje kandidáty na ministry.

„Bude to vláda prezidenta Zemana a pana Babiše, nebo vláda parlamentní většiny v čele s premiérem Sobotkou?“ nadnesl Fiala. „Obáváme se, že dnešním jmenováním se dostávají k moci lidé, kteří byli ochotni zavřít oči před jednostranným ohýbáním zákonů, kteří se nechali prověřit prezidentem a kteří se nezodpovídají panu premiérovi a nezodpovídají se Sněmovně, ale zodpovídají se především prezidentovi republiky,“ dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám