Hlavní obsah

Zveřejnit majetek se ministrům za ANO nechce, lidovci a sociální demokraté jsou sdílnější

Právo, Jan Rovenský

Kolik mají ministři naspořeno, čím jezdí a jaké mají dluhy? Tři strany vládní koalice se s dotazy Práva na majetkové poměry jejich zástupců ve vládě popraly po svém. Zatímco lidovci byli nejotevřenější, soc. dem. byli zdrženlivější a ANO se k odpovědím nemělo vůbec.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Zleva předseda hnutí ANO Andrej Babiš, šéf ČSSD Bohuslav Sobotka a předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek po podpisu koaliční smlouvy.

Článek

Právo přes stranické aparáty oslovilo ministry s dotazy na výši úspor, finančních investic, vlastnictví nemovitostí a aut (i v rámci rodiny) a na jejich podíly ve firmách.

Za 24 hodin na dotazy odpověděli všichni tři členové vlády za KDU-ČSL a sedm soc. dem. kromě Jiřího Dienstbiera. Nejméně vstřícné vůči dotazům bylo ANO. Mluvčí hnutí Radka Burketová vzkázala, že odpovědi neposkytne žádný z ministrů.

Přitom hnutí v kampani prosazovalo zpřísnění majetkových přiznání pro politiky. Počítá s tím i koaliční smlouva, podle níž by se přiznání měla podávat ke dni nástupu do funkce a měla by být přístupná na internetu.

„Všichni poskytli prohlášení o majetku, které je na webových stránkách hnutí a v advokátní kanceláři. Ostatní to řeknou dle svého uvážení na prvních tiskových konferencích v resortech,“ sdělila Burketová Právu. Na internetu jsou údaje z loňského listopadu, kdy se poslanci majetkově částečně odhalili.

BOHUSLAV SOBOTKA (ČSSD, premiér)
1) Několik set tisíc korun. Vše řádně uvádím podle zákona o střetu zájmů. 2) ? 3) Hypotéka. Vše řádně uvádím podle zákona o střetu zájmů. 4) Spoluvlastním byt. Vše řádně uvádím podle zákona o střetu zájmů. 5) Jeden vůz. 6) Letadla ani lodě nevlastním. 7) Ne. Vše řádně uvádím podle zákona o střetu zájmů
LUBOMÍR ZAORÁLEK (ČSSD, zahraničí)
1) 350 tisíc. 2) Nevlastním. 3) Nemám. 4) Spoluvlastním družst. byt. 5) Škoda Fabia Combi. 6) Ne. 7) Nemám.
MILAN CHOVANEC (ČSSD, vnitro)
1) V řádu jednotek miliónů korun z bývalého podnikání. 2) Cenné papíry v hodnotě cca 2 mil. korun. 3) Nemám dluhy. 4) S manželkou bytový dům se šesti byty, naše rodina bydlí v rodinném domě po mých rodičích. 5) Volvo a Mercedes B. 6) Nevlastním. 7) Nemám.
JAN MLÁDEK (ČSSD, průmysl a obchod)
1) Rodinné úspory včetně staveb. spoření činí cca 1 mil. Kč. 2) Ne. 3) Nemám. 4) Byt v Praze a dům v Dráchově. 5) VW a Volvo. 6) Ne. 7) 2/3 Českého Institutu Aplikované Ekonomie, s. r. o. (102 000 Kč nominální jmění), jsem členem družstva FONTES RERUM, na předsedu jsem rezignoval (v dohledné době to musí potvrdit členská schůze).
SVATOPLUK NĚMEČEK (ČSSD, zdravotnictví)
1) Na běžném účtu a účtu staveb. spoření zhruba 750 tisíc Kč. 2) Úspory v podílových fondech cca 250 tisíc korun. 3) Hypotéka ve výši 3 miliónů. 4) S manželkou vlastníme společně rekreační chalupu. Dále pozemek o velikost 3500 m2, z toho 1400 m2 je dle územního plánu pozemkem stavebním. V současnosti s manželkou stavíme rodinný dům (přízemní, zastřešená podlahová plocha zhruba 280 m2, k tomu kryté garážové stání). Celkové náklady na stavbu a na nákup pozemku budou zhruba deset miliónů. 5) Nemám. 6) Ne. 7) Nemám.
MARCEL CHLÁDEK (ČSSD, školství)
1) Cca 600 tisíc Kč. 2) Ne. 3) Hypotéka na níže uvedený dům, zbývá doplatit 1 mil. korun. 4) Rodinný řadový dům 3 kk, matka má byt 1 1 v Rakovníku. 5) Žádné. 6) Ne. 7) Nemám.
MICHAELA MARKSOVÁ TOMINOVÁ (ČSSD, práce a sociální věci)
1) 75 tisíc na životním pojištění a cca. 40 tisíc na penzijním připojištění. 2) Podílové listy 37 tisíc. 3) Polovina hypotéky 2,85 mil. 4) Ideální polovinu domu v hodnotě 270 tisíc a ideální polovinu domu v hodnotě cca 3,5 miliónu, obojí na vesnici. 5) BMW (2007), Mercedes (1992). 6) Ne. 7) Nemám.

Citlivé informace jako vlastnictví akcií, výše dluhů či úspor poslanci uložili do advokátní úschovy. Údaje se mají použít jen při podezření z trestné činnosti.

Není jasné, zda ministr dopravy Antonín Prachař, který prodává pětinu své spediční firmy francouzské společnosti a který není poslancem, tyto údaje do advokátní úschovy už také poskytl.

Raději řídí auta z ciziny

Ministři své majetky přiznali různě. Premiér Bohuslav Sobotka příliš konkrétní nebyl a odkázal na zákon o střetu zájmů.

Naopak šéf zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL), ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček a šéfka práce Michaela Marksová-Tominová (oba ČSSD) neváhali uvést podrobnosti.

PAVEL BĚLOBRÁDEK (KDU-ČSL, vicepremiér pro vědu a výzkum)
1) Statisíce na penzijním připojištění, stavebním spoření a spořicím účtu. 2) Nemám. 3) Nikdy jsem si nepůjčil. 4) Rodinný dům (dar od rodičů), 1/2 rodinného domu určeného k demolici (dar od rodičů), cca 4 ha polí, lesů a luk, 2 zahrádky v zahrádkářské kolonii (1 dar od rodičů). 5) 13letý Fiat Doblo. 6) Ne. 7) Ne.
DANIEL HERMAN (KDU-ČSL, kultura)
1) V řádu statisíců korun. 2) Cenné papíry jedné banky ve výši cca 100 000 Kč. 3) Splácím hypotéku bance na svůj pražský byt (cca 1 mil.). 4) Dva byty, jeden v Praze, v němž bydlím, druhý v Českých Budějovicích, v němž bydlí moje matka. 5) Ford Focus (2011). 6) Ne. 7) Ne.
MARIAN JUREČKA (KDU-ČSL, zemědělství)
1) Stav na účtu cca 350 tisíc. 2) Nemám. 3) Mám hypotéku s rámcem 2,8 mil. korun. Mám úvěry na zemědělskou techniku ve zbývající výši 2,5 mil. 4) Hospodářská usedlost a pole v Rokytnici u Přerova (koupil jsem ji za 1,7 miliónu, tržní cenu odhaduji na 3 mil). Pole – kupní cena 120 tisíc, tržní odhaduji na 200 tisíc. 5) Škoda Fabia (cca 40 tisíc korun). 6) Zemědělská technika (traktor, dva kombajny, přepravní a jiná technika), Zemědělská technika, kupní cena byla 7,35 mil. 7) Ne.

Z dostupných informací ale lze vyčíst několik zajímavých skutečností. Například že členové vlády nejsou fanoušky škodovky, kterou vlastní jen Jurečka a ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD). Většina ministrů totiž soukromě jezdí ve vozech vyráběných v zahraničí.

Výjimečnosti lze najít téměř u všech členů vlády. Jurečka třeba vlastní traktor a dva kombajny, ministryně spravedlnosti Helena Válková dva byty v Německu, vicepremiér pro vědu a výzkum Pavel Bělobrádek čtyři hektary polí, lesů a luk, ministr vnitra Milan Chovanec má úspory v řádu miliónů. Nejvíc zadlužený je naopak Jurečka, který má úvěry ve výši 5,3 miliónu Kč.

Odpovědím se nevyhnou

Ministři-poslanci ale budou muset přiznat barvu do konce června, kdy musí podle zákona o střetu zájmů poslat do Sněmovny přiznání o vedlejších příjmech a o nově nabytém majetku.

Budou tak muset odpovědět třeba na dotazy ohledně svého podnikání, výše svých dluhů, zda si pořídili movitý majetek nad 100 tisíc, nemovitosti, případně cenné papíry, ale také zda dostali nějaké dary, jejichž součet za rok přesáhne 100 tisíc korun.

Vtip je ale v tom, že zatím nemusí zveřejňovat, s jakým majetkem do funkce vstupují. Podle zákona stačí zveřejnit jen přírůstky v uplynulém kalendářním roce. A letos tak tedy musí učinit jen poslanci zvolení v říjnu. Pokud se legislativa nezmění, ministři-neposlanci se budou muset za letošní rok odhalit až k 30. červnu 2015.

ANDREJ BABIŠ (ANO, vicepremiér pro ekonomiku a ministr financí)
1) ? 2) ? 3) ? 4) 13 pozemků, dvě zahrady, tři rodinné domy, byt a chalupa (v ČR a na Slovensku). 5) ? 6) 7) 100% vlastnictví společností Agrofert, Synbiol, Kostelecké maso uzeniny.
MARTIN STROPNICKÝ (ANO, obrana)
1–3) ? 4) Byt 3+1 a byt 4+kk v Praze. 5) Volvo XC90 (2011) a Subaru Forester (2006). 6–7) ? Na webu odkázal na předmanželskou smlouvu s herečkou Veronikou Žilkovou.
HELENA VÁLKOVÁ (ANO, spravedlnost)
1) ? 2) ? 3) ? 4) Družstevní byt v Praze, dva pozemky v Bečově nad Teplou, byt v německém Pasově, rozestavěný byt v německém Freiburgu im Breisgau. 5) Ford Focus (2012). 6) ? 7) ?
RICHARD BRABEC (ANO, životní prostředí)
1) ? 2) ? 3) ? 4) Rodinný dům, čtvrtina rodinného domu a byt 2+1 v Kladně, chata v Malíči. 5) Audi A8 (2009) 6) ? 7) ?
VĚRA JOUROVÁ (ANO, místní rozvoj)
1) ? 2) ? 3) Úvěr na koupi bytu. 4) Byt 2 kk v Praze. 5) Renault Modus (2005) 6) ? 7) ?
ANTONÍN PRACHAŘ (ANO, doprava)
1) ? 2) ? 3) ? 4) ? 5) ? 6) ? 7) 20% vlastnictví firmy Omega servis Holding (prodává ho).

Ředitel Transparency International ČR David Ondráčka řekl Právu, že ho nijak nepobuřuje fakt, že všichni ministři na dotaz Práva nereagovali. „Informace budou stejně nakonec zveřejněny, a myslím, že to je u exekutivních pozic dobře. Vyhýbat se ale odpovědím médií je zbytečné. Jen to vzbuzuje otázky a vyvíjí to na ministry tlak, když usednou do resortů, kde bude celá řada jiných věcí co řešit,“ uvedl.

Ondráčka zdůraznil, že klíčové je rychlé přijetí novely zákona o střetu zájmů nebo zpřísnění pravidel pro majetková přiznání politiků tak, aby museli uvádět jmění při nástupu do funkce a aby čelili reálným sankcím za případné porušení zákona.

Zákon je bezzubý

Také podle politologa Jana Bureše je zákon bezzubý a měl by se změnit. „Údaje, které politik v kolonkách vyplní, nikdo neověřuje, a proto je část lidí ochotně udává,“ řekl Právu.

Otázky na budoucí ministry

1) Jaké máte úspory?

1) Jaké máte úspory? 2) Jaké máte finanční investice (akcie, dluhopisy)?

1) Jaké máte úspory? 2) Jaké máte finanční investice (akcie, dluhopisy)? 3) Jaké máte dluhy a u koho?

1) Jaké máte úspory? 2) Jaké máte finanční investice (akcie, dluhopisy)? 3) Jaké máte dluhy a u koho? 4) Jaké vlastníte nemovitosti (i v rámci rodiny)?

1) Jaké máte úspory? 2) Jaké máte finanční investice (akcie, dluhopisy)? 3) Jaké máte dluhy a u koho? 4) Jaké vlastníte nemovitosti (i v rámci rodiny)? 5) Jaké automobily máte v rodině?

1) Jaké máte úspory? 2) Jaké máte finanční investice (akcie, dluhopisy)? 3) Jaké máte dluhy a u koho? 4) Jaké vlastníte nemovitosti (i v rámci rodiny)? 5) Jaké automobily máte v rodině? 6) Vlastníte jiné movité věci (lodě, letadla, aj.)?

1) Jaké máte úspory? 2) Jaké máte finanční investice (akcie, dluhopisy)? 3) Jaké máte dluhy a u koho? 4) Jaké vlastníte nemovitosti (i v rámci rodiny)? 5) Jaké automobily máte v rodině? 6) Vlastníte jiné movité věci (lodě, letadla, aj.)? 7) Máte vlastnické podíly ve firmách?

1) Jaké máte úspory? 2) Jaké máte finanční investice (akcie, dluhopisy)? 3) Jaké máte dluhy a u koho? 4) Jaké vlastníte nemovitosti (i v rámci rodiny)? 5) Jaké automobily máte v rodině? 6) Vlastníte jiné movité věci (lodě, letadla, aj.)? 7) Máte vlastnické podíly ve firmách? 5) Jaké automobily máte v rodině?

Pro postoj ministrů za ANO má ale částečně pochopení. „Je to sice trochu zvláštní vzhledem k rétorice členů ANO a v rozporu s přijatou politickou kulturou, na druhou stranu je třeba si uvědomit, že řada z ministrů jsou velkopodnikatelé a vysocí manažeři a možná mají obavu z reakce veřejnosti. U politiků se totiž bohatství vnímá spíše negativně,“ uvedl.

Reklama

Výběr článků

Načítám