Hlavní obsah

Zeman jmenuje koaliční vládu

Praha
Aktualizováno

Nová koaliční vláda pod vedením premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) se ve středu dočká jmenování. Po slavnostním přípitku a složení slibu do rukou prezidenta Miloše Zemana dojde i na první jednání. Následně budou ministři uváděni do svých úřadů.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

Po zhruba půlhodinovém jmenovacím aktu, který na Pražském hradě začne ve 14 hodin, se členové kabinetu přemístí do Strakovy akademie. Na prvním jednání by se vláda měla zabývat mimo jiné přípravou legislativního plánu a programového prohlášení. Ministři by se mohli dohodnout také na tom, kdy požádají Sněmovnu o důvěru. Hlasování by mělo proběhnout do 30 dnů a mělo by být formalitou, neboť tři koaliční strany disponují ve Sněmovně 111 poslanci.

Vláda už zřejmě bude řešit i některé personální změny. Rozhodnout by měla o novém vedoucím úřadu vlády, kterým by se měl stát dosavadní tajemník městského úřadu ve Slavkově u Brna Pavel Dvořák. Pravděpodobně se také shodne na novém mluvčím vlády, kterým by měl být dosavadní mluvčí ČSSD Martin Ayrer. [celá zpráva]

Čekání na novou vládu
Česká republika má od 10. července loňského roku úřednickou vládu Jiřího Rusnoka, kterou přes protesty parlamentu prosadil prezident Zeman a která nezískala důvěru Sněmovny. Nový kabinet, který vzešel z podzimních sněmovních voleb, bude ve středu jmenován až 95 dnů od voleb, což je nejdelší doba v historii samostatné ČR.

Po jednání kabinetu budou jednotliví členové vlády uvedeni do funkcí. Jako první to budou vicepremiér pro vědu a výzkum Pavel Bělobrádek a ministr pro lidská práva a předseda legislativní rady vlády Jiří Dienstbier (ČSSD). Následně si své působiště prohlédne ministr financí Andrej Babiš (ANO). Přejímání úřadů bude pokračovat ve čtvrtek i v pátek.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám