Hlavní obsah

Muže při odklízení sněhu zradilo srdce, zachránil ho soused

Právo, zaš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Železná Ruda

Pohotová reakce souseda a rychlá spolupráce Horské služby se zdravotníky v pondělí zachránily život 62letému muži, kterého zradilo srdce při odklízení sněhu u chaty Jezerka na šumavském Špičáku.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Bezvládně padajícího muže jako první spatřila manželka. Její křik zaslechl soused, který přivolal záchranáře a ihned začal s laickou masáží hrudníku.

„Byl jsem na místě během velice krátké chvíle, a jakmile jsem to viděl, křikl jsem na něj, ať v masáži pokračuje. Ihned jsem z vozu vytáhl batoh s kyslíkem a náš defibrilátor,“ popsal záchrannou akci Štěpán Pospíchal, zasahující člen šumavské horské služby.

Jeho laický zákrok byl perfektní
náčelník Horské služby Šumava

Mezitím manželka bezvládného muže svlékla a záchranáři začali s resuscitací. Zároveň na místo povolali vrtulník letecké záchranky z Plzně. Po několika výbojích se srdeční aktivita muže obnovila a začal samostatně dýchat. „Vrtulník ho převezl do plzeňské fakultní nemocnice na Lochotíně k dalšímu ošetření,“ dodala mluvčí záchranky Lenka Ptáčková.

Podle členů horské služby pohotový soused zachránil muži život. „Musím mu poděkovat, jeho laický zákrok byl perfektní,“ komentoval událost Michal Janďura, náčelník Horské služby Šumava. Ocenil i zasahující záchranáře a spolupráci dalších složek Integrovaného záchranného systému.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám