Hlavní obsah

Moravu a Slezsko trápí mráz a smog, lidé by měli omezit pohyb venku

Právo, den

Obyvatelé Moravskoslezského kraje se opět dusí, navíc se musí potýkat s velkými mrazy. Prachu v ovzduší je v pondělí ráno v kraji téměř čtyřnásobně více, než povoluje denní limit, který představuje 50 mikrogramů na metr krychlový.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Pohled na centrum Ostravy, když se topí ve smogu

Článek

Nejhorší situace je na Frýdecko-Místecku, kde měřicí stanice zaznamenala 187 mikrogramů na metr krychlový prašného aerosolu v ovzduší. Špatně se však dýchá také lidem v Českém Těšíně, kde hodnoty vystoupaly k 180 mikrogramům na metr krychlový.

Podle ostravských meteorologů se na území kraje pohybují 24hodinové koncentrace prašného aerosolu v ovzduší mezi 106 a právě zmíněnými 187 mikrogramy na metr krychlový.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Kvůli smogu nosí lidé v Ostravě i roušky.

„V Moravskoslezském kraji se během pondělí budou hodnoty i nadále pohybovat několikanásobně nad imisním limitem,“ píšou na svém webu meteorologové z ČHMÚ. Za smog v kraji mohou zhoršené rozptylové podmínky, ale také průmyslové podniky, domácí kotle, doprava a příliv škodlivin z Polska.

Po ránu kolem minus 15 stupňů

Navíc lidi na severu Moravy a ve Slezsku trápí mráz. Teploty jsou po ránu kolem 15 stupňů pod bodem mrazu. Odborníci proto varují, aby lidé omezili pohyb venku. Kromě smogu totiž hrozí podchlazení a omrzliny. Největší pozor by si měli dát astmatici, senioři, nemocní a děti.

Větrání se doporučuje krátké a intenzivní. Lidé by měli dbát i na teplé oblečení po vrstvách a chránit si hlavu, tvář a končetiny.

Reklama

Výběr článků

Načítám