Hlavní obsah

Žák: Tendr na dodavatele registračních značek může začít

Právo, sp
Praha

Ministerstvo dopravy (MD) již dokončilo přípravu tendru na nového dodavatele registračních značek. Nastupující ministr dopravy Antonín Prachař (ANO) může soutěž vypsat v řádu dnů. V pořadu Otázky Václava Moravce na ČT to uvedl ministr dopravy v demisi Zdeněk Žák.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr dopravy v demisi Zdeněk Žák

Článek

Kritici ale tvrdili, že právě ministerstvo vypsání soutěže zdržovalo. Žák tvrdí, že chtěl mít jistotu, že je soutěž administrativně správná a její výsledek nebude zpochybnitelný. „Podmínky jsou připraveny a záleží na mém nástupci, jestli se s nimi ztotožní. Výběrové řízení může být vypsané v řádu dnů,“ řekl.

Registrační značky dodává firma Hicon, která zakázku před lety získala bez výběrového řízení. Ministerstvu se podle Žáka podařilo vyjednat nižší cenu značek, a to ze 115 Kč na zhruba 100 Kč za jednu tabulku. Má jít o cenu obvyklou i v dalších evropských zemích.

V jednáních s firmou Eurovia o nápravě škod na zvlněné dálnici D47 u Ostravy by měl nový ministr usilovat o smírné řešení. Žák je přesvědčený, že to bude nejlevnější varianta.  Stát se podle něj nehodlá podílet na nákladech spojených s opravou.

Spor již podle Žáka vyšel státní kasu na 300 miliónů korun. Nevyloučil ani to, že se ŘSD s Eurovií nedohodne a bude muset rozhodnout soud. Poslední návrhy firmy Žák označil za nepřijatelné pro stát. „Jasněji by mohlo být během dvou až tří měsíců,“ dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám