Hlavní obsah

Mrazy přetrvají, oteplí se až v polovině února

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mrazivé počasí, které do Česka dorazilo po výjimečně teplém období, přetrvá i v následujících týdnech. Na svých webových stránkách to v sobotu uvedl Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Oteplení očekává až za čtrnáct dnů.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Ačkoliv nynější citelné ochlazení přineslo teploty, které jsou pod dlouhodobým průměrem, bude teplotně počasí v příštích týdnech průměrné, tedy typické pro tuto roční dobu. „Chladnější počasí nás čeká i v následujícím období. K oteplení dojde až ve druhé polovině února,“ uvedl ČHMÚ.

Srážkově však budou následující čtyři týdny nadprůměrné. Srážky se podle ČHMÚ po velmi suchém období v tomto týdnu dostaly do nadprůměrných hodnot a více srážek se očekává až do 10. února.

Průměrná teplota pro měsíční období od konce ledna je v ČR -0,7 stupně Celsia. Nejchladněji bylo v uvedeném období v roce 1956, a to -12,6 stupně, nejtepleji před 12 lety, kdy byly naměřeny čtyři stupně Celsia. Na srážky byl nejchudším rok 1954, kdy jich spadlo jen 7 milimetrů. Naopak nejvíc jich bylo zaznamenáno v roce 1977, a to 76 milimetrů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám