Hlavní obsah

Teploty padají i k minus 17 stupňům, sůl na silnicích už pak nefunguje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Většina silnic v Česku je sjízdná. Jen na severu Čech varují silničáři před možnou námrazou. Hlavně v Libereckém kraji klesají teploty až k 13 stupňům pod bodem mrazu a při těchto teplotách už sůl na silnicích ztrácí účinnost. I na hlavních tazích zejména v horských a podhorských oblastech leží zbytky sněhu a silnice mohou namrzat. Žádné problémy však zatím podle policie hlášeny nejsou.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Hlavní tahy jsou většinou holé, třeba na silnicích 10 a 14 směrem na Harrachov ale leží zbytky sněhu. Na silnicích nižších tříd je uježděný sníh a hlavně do horských oblastí by neměli vyjíždět řidiči bez zimní výbavy. V libereckém kraji se stále objevují sněhové přeháňky.

V Ústeckém kraji je přeci jen o něco tepleji - od čtyř do devíti stupňů pod nulou. Většinou nesněží, přeháňky se objevují jen ojediněle. Hlavní tahy jsou většinou holé, v oblasti Krušných hor ale mohou i na hlavních silnicích ležet zbytky sněhu, a silničáři proto radí jezdit opatrně. Ochlazení ale zhoršilo v Ústeckém kraji ovzduší. Nejhůř se podle meteorologů dýchá na Mostecku a Chomutovsku.

Nehoda na ledovce

Většina středočeských silnic je sjízdná pouze se zvýšenou opatrností. Řidiči by měli být velmi opatrní na všech rychlostních silnicích i silnicích nižších tříd. Dohlednost snižují sněhové přeháňky nebo mlhy, místy je na vozovkách rozbředlý sníh po chemickém ošetření. Na některých místech v kraji se tvoří ledovka, policie ráno v kraji zaznamenala jednu nehodu na namrzlé vozovce u obce Jankov na Benešovsku. Teploty v regionu se ráno pohybovaly od minus sedmi do minus jednoho stupně, na většině území bylo zataženo a foukal slabý vítr.

Na jihu sněží

Na jihu Čech místy drobně sněží a je až pětistupňový mráz. Hlavní silniční tahy jsou po chemickém ošetření převážně mokré nebo s rozbředlým sněhem. Silnice nižších tříd pokrývá ujetý sníh posypaný drtí. Teploty se v Jihočeském kraji k ránu pohybovaly jeden až pět stupňů pod nulou, na Churáňově byla mlha. Přes den se neoteplí. Stále bude zataženo a oblačno, místy bude slabě sněžit.

Foto: Vladimír Vácha, Právo

Napříč silnicí skončil po kolizi s osobním automobilem v sobotu v poledne na zledovatělé silnici mezi Novými Hrady a Třeboní i sypač silničářů.

Foto: Vladimír Vácha, Právo

Napříč silnicí skončil po kolizi s osobním automobilem v sobotu v poledne na zledovatělé silnici mezi Novými Hrady a Třeboní i sypač silničářů.

V Krkonoších opatrně

Na východě Čech zůstává na vedlejších silnicích zledovatělý sníh. Řidiči by měli být opatrnější v Krkonoších, na Trutnovsku a v regionu Hlinska na Chrudimsku. Rozbředlý sníh se nachází na silnicích u Lanškrouna na Orlickoústecku. V Pardubickém a Královéhradeckém kraji ráno teploty klesly na minus 17 až minus pět stupňů, převážně je zataženo a fouká slabý vítr. Na Chrudimsku a Hradecku jsou sněhové přeháňky.

Na Kroměřížsku sněhové jazyky

Na silnicích ve Zlínském kraji se místy tvoří námraza. Silničáři nabádají k opatrnosti zejména na rychlostní silnici mezi Otrokovicemi a Holešovem nebo na kopci Sirákov mezi zlínským a vsetínským okresem. Na Kroměřížsku se mohou vytvářet sněhové jazyky, sníh leží na silnici také u Horní Bečvy na Vsetínsku. Silnice první třídy jsou v kraji většinou holé, suché a vymrzlé, na Vsetínsku na nich leží místy zbytky rozbředlého sněhu po chemickém ošetření. Dohlednost je tam snížena kvůli sněhovým přeháňkám. Na silnicích nižších tříd tam leží ujezděná vrstva sněhu krytá posypem, jsou sjízdné se zvýšenou opatrností.

Sněží také na Kroměřížsku, vzhledem k větru lze čekávat tvorbu sněhových jazyků. Na Uherskohradišťsku vane silný vítr. Teploty se v kraji ráno pohybovaly od minus 14 do minus deseti stupňů. Je polojasno až zataženo.

Na jihu Moravy pozor na vedlejších cestách

Na jihu Moravy jsou vedlejší silnice sjízdné jen se zvýšenou opatrností. Jde hlavně o výše položené komunikace druhých a třetích tříd. Na některých místech Blanenska, Vyškovska nebo Znojemska je stále slabá vrstva sněhu, krytá posypem. Rychlostní komunikace v Jihomoravském kraji jsou suché a vymrzlé, ale sjízdné bez omezení. Platí to i pro úseky dálnic v kraji. V regionu klesly teploty pod nulu. Meteorologové varovali, že některé cesty mohou namrzat.

Na Olomoucku uježděný sníh

Olomouckého kraje místy leží uježděná vrstva sněhu krytá posypem. Řidiči musí být opatrní zejména na Šumpersku a Jesenicku, tam se také může tvořit námraza. Uježděný sníh je také na silnicích nižších tříd na Prostějovsku. V okolí Hranic na Přerovsku se mohou vytvářet sněhové jazyky. Silnice na Jesenicku jsou mokré po chemickém ošetření, sjízdné se zvýšenou opatrností, ve zbytku kraje jsou většinou holé, suché a vymrzlé. Na většině území kraje je polojasno, na Jesenicku zataženo, beze srážek, většinou vane slabý vítr, na Přerovsku je silný. Teploty se pohybují od minus 17 do minus deseti stupňů.

V Moravskoslezském kraji horší viditelnost

Většinou se zvýšenou opatrností jsou sjízdné silnice v Moravskoslezském kraji. Místy řidiči mohou narazit na zbytky rozbředlého sněhu. Ve vyšších polohách Bruntálska a Frýdecko-Místecka je ujetá vrstva sněhu. Teploty se pohybují od minus 11 do minus 14 stupňů. Zbytky sněhu leží především na silnicích Opavska, Novojičínska a v Beskydech. Místy dál mírně sněží, což zhoršuje viditelnost.

Reklama

Výběr článků

Načítám