Hlavní obsah

Babiš si dupl: Z ČSSD žádný náměstek pro daně, jen poradce. Jinak máte smůlu

Novinky, Václav Lang

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš nehodlá slevit ze svého odporu vůči tomu, aby se náměstkem pro daně na ministerstvu financí stal Jiří Peřina z ČSSD. Domluvil se s ním, že by mu Peřina dělal poradce. Pokud to sociální demokraté nepřijmou, mají podle Babiše smůlu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda hnutí ANO a kandidát na ministra financí Andrej Babiš

Článek

„Pan Peřina je spokojený jako poradce. Seděl tady, domluvili jsme, že bude poradce. Pokud ČSSD trvá na náměstkovi pro daně, tak mají smůlu, protože rozhodně je to klíčová pozice,“ řekl Babiš na improvizované tiskové konferenci, kterou narychlo svolal v pátek dopoledne jako reakci na prohlášení Bohuslava Sobotky. Ten trvá na tom, aby náměstky na ministerstva dosazovaly koaliční strany křížovou metodou.

S tím má ale Babiš problém. „Je absolutně vyloučeno, aby mi náměstka pro daně vybral koaliční partner,“ prohlásil.

Podle něj se ale jedná také o individuální záležitost. Například Hana Válková, budoucí ministryně spravedlnosti, nebo kandidát na ministra dopravy Antonín Prachař nemají s navrženými náměstky z jiných stran problém.

Křížová metoda není v koaliční smlouvě, protestuje Babiš

Na uvažovanou pozici už prý má svou kandidátku. „Je to dáma, pracuje v renomované auditorské firmě, radí firmám, jak optimalizovat daně, takže tomu rozumí, a bude se obětovat, protože její plat je násobně vyšší než plat náměstka,“ řekl Babiš. Zmíněnou kandidátku ovšem odmítl jmenovat.

Křížová metoda dosazování náměstků podle něj není součástí koaliční smlouvy, ale jen tradice. „V koaliční smlouvě to není. Je to tradice, podle mě je to blbá tradice. Každý by měl být zodpovědný za svůj resort. My jsme s tím na nátlak pana Sobotky souhlasili a řekli jsme: ‚nabídněte nám kandidáty‘. Takže to není plošné,“ uvedl.

Podle něj se nejedná o trhlinu v koalici, s premiérem Bohuslavem Sobotkou se hodlá příští týden sejít. Co se týče náměstka pro daně, ale není ochoten ustoupit. „Absolutně vyloučeno,“ konstatoval. „Myslím, že pan Sobotka bude rozumný,“ předpokládá.

Potvrdil slova Bohuslava Sobotky z pátečního rána, že také ANO nabízí lidi do pozic náměstků resortů, které vedou lidovci nebo sociální demokraté. Jedním z nich je například Martin Tlapa na ministerstvo průmyslu a obchodu nebo profesor Josef Vymazal na ministerstvo zdravotnictví. Ani jeden není členem hnutí ANO.

Anketa

Má ČSSD trvat na svých náměstcích na ministerstvech řízených ANO?
Ano, je to politická zvyklost
18,6 %
Ne, Babišovo hnutí má právo odmítnout
81,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 9814 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám