Hlavní obsah

Meteorologové varují před silným mrazem

• Aktualizováno

O víkendu má zasáhnout Českou republiku silný mráz, varovali v pátek meteorologové. Výstražná zpráva Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) uvádí, že teploty spadnou až k minus 12 stupňům. Na Moravě začne mrznout už dnes v noci, v Čechách v sobotu.

Foto: Anatolii Stepanov , Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Studené severovýchodní proudění se bude prohlubovat. Při zmenšené oblačnosti očekáváme v ranních minimech až minus 12 stupňů. A protože studený vzduch proudí od severovýchodu, postihne mráz hlavně Moravskoslezský kraj,“ řekla Novinkám Dagmar Honsová z Meteopressu.

Výstraha platí od pátečních 22:00 pro Olomoucký a Moravskoslezský kraj a Vsetínsko, od sobotních 22:00 pak pro kraje Středočeský, Královéhradecký, Pardubický, Liberecký, Ústecký, Vysočinu a většinu Jihomoravského a Zlínského kraje. Pobyt venku by kvůli mrazivému počasí měli omezit staří a nemocní lidé a malé děti, samozřejmostí je teplé oblečení ve více vrstvách a pokrývka hlavy. Mrazy by měly polevit do nedělních 10:00.

Na severu Moravy se očekávají celodenní mrazy, denní maxima vystoupí jen na minus 8. „Je to obrovský skok, když uvážíme, že Hodonín měl minulý víkend plus 15 stupňů,“ připomněla Honsová.

Silný mráz se vyhne jen jihozápadní polovině ČR. Na ostatním území teploty přes den vystoupí jen na –6 až –2, v ranních minimech spadnou na –4 až –9. Větší zima bude při zmenšené oblačnosti.

Příští týden mrazy poleví. V pondělí vystoupí teploty v Čechách na 3 stupně, na východě se budou držet kolem –3 stupňů.

„V evropské části Ruska je po ránu –25, přes den –12. Na západě Evropy rtuť stoupá až na 12 stupňů, takže tam jaro pokračuje,“ podotkla Honsová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám