Hlavní obsah

Lihový boss Březina má stále pas. Zastupitelství se bojí, že uteče do ciziny

– Praha
Právo, Aleš Fuksa

Pokud by byl kontroverzní zlínský podnikatel Radek Březina propuštěn z vazby, hrozí, že uprchne do zahraničí. V rozhovoru pro Právo to řekl dozorující státní zástupce Michal Galát. Březina, považovaný vyšetřovateli za hlavu lihové mafie v Česku, čelí několika trestním stíháním. Kauzu nelegálních obchodů s lihem ale před dvěma dny soud vrátil žalobci k dopracování, čímž se otevřela možnost, aby se Březina a další obvinění dostali z vazby.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Zlínský podnikatel Radek Březina (vpravo), údajný hlavní aktér nelegálních obchodů s lihem.

Článek

Úvod hlavního líčení proti obávanému lihovému bossovi Radku Březinovi, který se měl podílet na stamiliónových daňových podvodech, nedopadl ve středu podle vašich představ. Krajský soud případ vrátil k dopracování kvůli souběžnému stíhání v obdobné trestní věci. Do jaké míry to může zkomplikovat řízení?

Pro rozhodnutí soudu vrátit věc státnímu zástupci do vyšetřování nebyly zákonné důvody. Pokud soud tímto důvodem míní nové, respektive další trestní stíhání obviněného Radka Březiny, nemá tento důvod oporu v zákoně. Není zákonná povinnost vést společné řízení o všech trestných činech jednoho pachatele. Je to ideální stav, ale v praxi to často není možné, neboť u vícečetné trestné činnosti jsou některé skutky odhaleny později než jiné. Na tuto situaci však zákon pamatuje institutem tzv. souhrnného trestu.

O případném pokračování hlavního líčení bude rozhodovat Vrchní soud v Olomouci. Co hrozí, pokud potvrdí usnesení krajského soudu? 

S pravděpodobností hraničící s jistotou by byl po vrácení věci do vyšetřování propuštěn Radek Březina z vazby. Po vrácení věci státnímu zástupci do vyšetřování totiž běží původní lhůta vyšetřovací vazby, která se ovšem vyšetřováním před podáním obžaloby vyčerpala.

Kolik dnů vyšetřovací vazby Radkovi Březinovi zbývá z celkových 365? 

Obžaloba byla podána 7 dní před uplynutím roční lhůty vyšetřovací vazby, kterou trestní řád stanovuje jako maximální. Pro vyšetřovací vazbu tak zbývá posledních 7 dní.

Budete se případně dovolávat k Nejvyššímu soudu ČR? 

Úvahy o mimořádných opravných prostředcích jsou v tuto chvíli předčasné. Nejprve musí proběhnout řízení o řádných opravných prostředcích. V tomto případě o stížnosti podané k Vrchnímu soudu v Olomouci.

Co přesně hrozí, pokud se dostanou Radek Březina a jeho bratr Tomáš z vazby? 

S ohledem na to, že Radek Březina velmi pravděpodobně fakticky ovládá rozsáhlé majetky, které formálně nevlastní, existuje zde silná obava, že uprchne před trestním stíháním a trestem do ciziny, kde bude žít z těchto majetků.

Mělo by jeho propuštění vliv na svědky?

Vzhledem k osobě Radka Březiny a jeho chování v minulosti jsem přesvědčen o tom, že by na svobodě ovlivňoval svědky, aby měnili výpovědi v jeho prospěch.

Od zdroje blízkého Březinovi se již objevila informace, že je akce vedoucí k propuštění Březiny údajně připravována dlouhodobě s tím, že se vlivní lidé kolem lihového bosse obávají, aby časem nepromluvil. Proto raději propuštění a jeho zmizení do ciziny. Prověřujete i tuto možnost?

Prověřují se veškeré okolnosti významné pro trestní řízení.

Pokud vrchní soud nepřijme vaši stížnost a Radek Březina bude po sedmidenní vyšetřovací vazbě propuštěn a dále vyšetřován na svobodě, jak mohou orgány činné v trestním řízení zabránit jeho útěku do zahraničí? 

V podstatě nijak. Radek Březina je i nadále držitelem cestovního pasu, takže může kdykoliv vycestovat. Obecně, pokud dojde k propuštění z vazby na svobodu z důvodu vyčerpání vazební lhůty, nelze nahradit vazbu jinými zajišťovacími instituty, například kaucí či dohledem probační a mediační služby.

Je pravda, že jsou vyváděny peníze Radka Březiny na účty do ciziny? 

Z bankovních účtů, kterými disponuje u českých bank Radek Březina, nikoli.

Je něco, co by mohlo Radka Březinu udržet v České republice? On sám říká, že nemá důvod utíkat. Je jeho ujištění důvěryhodné? 

Domnívám se, že to není otázka pro mě, ale spíše pro Radka Březinu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám