Hlavní obsah

S hordami dánských studentů přijedou do Prahy pro jistotu i zdravotníci

– Praha
Právo, Stáňa Seďová

Výsledkem čtvrtečního jednání dánského velvyslance a starosty Prahy 1 jsou snad už konečné informace a pevná spolupráce české a dánské strany, která se studenty pošle zdravotníky, mediátory a možná i vlastní policisty.

Foto: Stáňa Seďová, Právo

Policisté při kontrole mladistvých

Článek

„Do Prahy by mělo přijet šest až šest a půl tisíce dánských studentů. První zájezdy by měly dorazit 8. a 9. února. Součástí zájezdů pravděpodobně budou i švédští studenti,“ prohlásil dánský velvyslanec Christian Hoppe.

Studenti byli poučeni, že požívání alkoholu mladistvými je v Česku zakázané a v případě, že to poruší, ponesou za to následky.

„Velvyslanec nám též oznámil, že s Dány přijedou i zdravotníci a mediátoři, kteří budou chodit se studenty. Jakmile se stane konflikt mezi nimi, budou ho řešit jako první. Až když situaci nezvládnou, zasáhneme my,“ řekl Právu ředitel pražské policie Martin Vondrášek.

Dokonce český policejní prezident jedná se svým dánským protějškem, zda se nevypraví se zájezdy studentů i tým dánských policistů.

Že by čeští strážci zákona přípravami a opatřeními přehnaně mrhali penězi, jen aby se dánská omladina pobavila, šéf pražské policie odmítá.

Opatření nejsou ničím výjimečným

„Tato opatření pro nás nejsou ničím výjimečným. Zasahujeme při fotbalových utkáních, při demonstracích a sjezdech radikálů a vše se bude dít, nestane-li se něco mimořádného, v rámci běžného výkonu služby, bez dalších nákladů. Humbuk, který kolem toho je, má fungovat i jako prevence, abychom například vůbec nemuseli přistoupit k represi,“ sdělil Vondrášek.

Připravena je i radnice Prahy 1. „Známe hotely, kde budou dánští studenti ubytováni, bary, kam se budou chodit bavit, víme data i počty. Praha vítá zájem studentů a chceme, aby si to tu užili. Jen není možné, aby nedodržovali zákony, a na to dohlédneme,“ dodal starosta Prahy 1 Oldřich Lomecký.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám