Hlavní obsah

Výbor doporučil vydat exprimátora Svobodu k trestnímu stíhání

• Aktualizováno

Sněmovní mandátový a imunitní výbor ve čtvrtek doporučil vydat poslance a bývalého pražského primátora Bohuslava Svobodu (ODS) ke stíhání kvůli kauze Opencard.

Foto: Milan Malíček, Právo

Bohuslav Svoboda (ODS)

Článek

„Výbor přijal usnesení a v něm doporučuje Poslanecké sněmovně vydat k trestnímu stíhání poslance Bohuslava Svobodu,“ řekla novinářům po skončení jednání předsedkyně výboru Miroslava Němcová (ODS).

Podle Stanislava Humla (ČSSD) prošlo výsledné usnesení jen těsně. „To hlasování bylo zhruba půl na půl,“ poznamenal k tomu Huml, který sám hlasoval pro Svobodovo vydání. „V  opačném případě bychom mu vlastně ublížili,“ dodal Huml.

Poslanci budou o vydání rozhodovat na schůzi, která začíná 4. února.

Opencard a smlouva s Haguess

Svoboda již v minulosti uvedl, že vnímá kauzu jako politický proces a trvá na své nevině. Žalobě čelí vedle Svobody i většina tehdejších pražských radních z ODS a TOP 09. Z někdejší rady není stíhána pouze členka Aleksandra Udženija (ODS). Tehdejšího hlasování se nezúčastnila.

Případ se týká zakázky, kterou získala firma Haguess. Vybrána byla v takzvaném jednacím řízení bez uveřejnění, kdy magistrát oslovil pouze tohoto dodavatele.

Předloni v dubnu radní souhlasili s tím, že město uzavře s firmou Haguess dvě nové smlouvy na podporu systému celkem za zhruba 74 miliónů korun. Město ale mělo podle vyšetřovatelů vypsat otevřenou soutěž. Tím, že tak radní neučinili, prý městu způsobili škodu zhruba 25 miliónů.

Radní se brání tím, že neměli jinou možnost, jinak by projekt přestal fungovat.

Přišel i Šlachta

Jednání se účastnil také šéf policejního Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Robert Šlachta, na většinu otázek poslanců k celému případu ale s odkazem na pokyny státního zástupce neodpověděl.

Související témata:

Foto: Jan Handrejch, Právo

Adriana krnáčová

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

„Já jsem očekávala obsáhlejší vystoupení, takže v tomto směru mě jeho odpovědi neuspokojily,“ komentovala to po jednání Němcová. Poslanci se zajímali např. o to, proč případ vyšetřovali místo pražských detektivů jejich kolegové z Českých Budějovic.

Reklama

Výběr článků

Načítám