Hlavní obsah

Prezident je tvrdohlavý, řekl Babiš cestou z Hradu

Novinky, val
Aktualizováno

Priority v resortu státních financí a také ministerstvo obrany byla hlavní témata středečního rozhovoru předsedy ANO Andreje Babiše s prezidentem Milošem Zemanem. Na post ministra obrany je totiž nominován Martin Stropnický, vůči němuž má hlava státu velké výhrady. Babiš ale věří, že Stropnický post zvládne.

Andrej Babiš na HraděVideo: Novinky

 
Článek

„Dlouho jsme diskutovali o resortu obrany, protože pan prezident je tvrdohlavý a stále má výhrady k panu Stropnickému, ale myslím, nebo alespoň doufám, že jsem ho přesvědčil, že by to mělo být v pořádku,“ řekl Babiš. Zemanovi vadí, že Stropnický nemá dostatek zkušeností pro vedení obrany.

Babiš podle svých slov argumentoval tím, že si budou ministři navzájem pomáhat a pracovat týmově. „Takže si myslím, že to pan Stropnický zvládne,“ uvedl.

Přijetí eura i investice do dopravy

V oblasti financí se bavili například o otázce přijetí eura. „Pan prezident si myslí, že do pěti let splníme maastrichtská kritéria, abychom mohli přijmout euro. Česká republika je exportní země, máme 300 miliard přebytek, takže pro nás je kurz důležitý. Určitě perspektivně nemám problém, abychom měli euro, bez toho, abychom samozřejmě ručili za závazky Řecka nebo Španělska,“ podotkl.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Andrej Babiš (ANO) se na Hradě minul s Pavlem Bělobrádkem. Babiš od prezidenta odcházel, šéf lidovců za ním mířil.

Co se týče priorit ve financích, podle Babiše existuje řada věcí, které by chtěl jako ministr financí udělat. „Například jsme jedna z mála zemí v rámci Evropské unie, která financuje státní hmotné rezervy. To může být jeden projekt,“ nastínil. Chce také začít řádně vybírat DPH.

Zmínil se však také o resortu dopravy. Ten je podle něj v totálním rozvalu, zkritizoval, že se v České republice téměř nestaví. Přitom dobrá infrastruktura by podle něj mohla pomoci i otázce nezaměstnanosti, jelikož například železniční síť pro rychlovlaky by umožnila lidem cestovat v krátkém čase přes větší vzdálenosti. „Rádi bychom po konsolidaci rozpočtu někdy od roku 2016 začali konečně něco stavět, protože tady už se v podstatě nestaví a ŘSD je v totální destrukci,“ řekl Babiš.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Andrej Babiš po jednání s prezidentem

Nálada během jednání byla prý dobrá. „Přinesl jsem panu prezidentovi koš Kosteleckých uzenin, vypil jsem sklenku bílého vína,“ popsal.

Babiš se při odchodu minul se šéfem lidovců Pavlem Bělobrádkem. Ten strávil u prezidenta také hodinu. Po odchodu ze schůzky se krátce zastavil u novinářů, ale odmítl cokoli komentovat.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám