Hlavní obsah

Zeman nesmí brát profesory jako rukojmí a měl by je jmenovat, řekl Fiala

Novinky, Václav Lang
Praha

Exministr školství, bývalý rektor Masarykovy univerzity a nynější předseda ODS Petr Fiala zkritizoval prezidenta Miloše Zemana za to, že zdržuje jmenování zhruba sedmi desítek kandidátů na profesory. Podle něj není důvodem k nejmenování fakt, že se to prezidentovi nelíbí. Neměl by proto podle něj brát tyto lidi jako rukojmí, ale jmenovat je profesory.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda ODS Petr Fiala

Článek

„To, co je podstatné, je jedna věc: Nesmí se brát jako rukojmí lidé, kteří jsou v tom zcela nevinně. Máme tu přes 80 kandidátů. To jsou všechno lidé, kteří se mnoho let museli připravit na to, aby splnili všechny podmínky, oni je splnili, a teď je prostě nikdo nechce jmenovat. To je naprosto nepřijatelné,“ prohlásil na úterní tiskové konferenci Fiala.

Celý spor vznikl ještě v době, kdy byl Fiala ministrem školství za ODS v Nečasově vládě. Zeman tehdy odmítl jmenovat Martina C. Putnu profesorem proto, že na průvodu homosexuálů nesl transparent s expresivním sloganem. Prezident nakonec jeho profesuru podepsal, jmenovací dekret však Putnovi předával Fiala. Ten následně souhlasil, že by profesory do budoucna mohl jmenovat právě ministr školství.

V úterý současný šéf ODS uvedl, že své tehdejší rozhodnutí považuje za správný krok. „Protože ten měl jeden jednoduchý cíl a tím cílem bylo, aby nevznikl precedentní případ, že někdo, kdo splnil všechny podmínky, se nestane profesorem jenom proto, že se to nelíbí panu prezidentovi,“ uvedl s tím, že tehdy předpokládal, že bude fungovat legitimní politická vláda, která se bude problematikou zabývat.

Teď by ale podle něj Zeman měl jednat podle stávající právní úpravy a kandidáty jmenovat. „Platí stávající právní úprava. Podle mého názoru má prezident Zeman – bez ohledu na to, jaký je jeho názor – nyní splnit svoji povinnost a svoji odpovědnost vůči těmto lidem a jmenovat profesory. A pak můžeme třeba hledat nové legislativní řešení,“ podotkl.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám