Hlavní obsah

Sobotka: Neobávám se, že by prezident někoho z mého seznamu nejmenoval

Novinky, Václav Lang

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Designovaný premiér a šéf ČSSD Bohuslav Sobotka v pondělí odpoledne předal seznam navrhovaných členů nové koaliční vlády prezidentovi Miloši Zemanovi. Jak později uvedl, neobává se, že by hlava státu nechtěla některého z kandidátů jmenovat.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Designovaný premiér Bohuslav Sobotka po schůzce s prezidentem Milošem Zemanem

Článek

„Dnes jsem panu prezidentovi předložil na základě příslušného článku ústavy návrh na jmenování jednotlivých členů vlády. Víte, že při jmenování předsedy vlády jsem zdůraznil potřebu rychlého postupu z hlediska jmenování nové vlády České republiky,“ prohlásil Sobotka po setkání se Zemanem.

„Očekávám, že pan prezident přistoupí k tomuto návrhu pozitivně a že budeme pokračovat v ústavní tradici, která zde byla založena, to jest, že prezident republiky vyhoví návrhu premiéra na jmenování nové vlády,“ podotkl a připomněl, že se s koaličními partnery dohodli, že budou na návrhu trvat.

O kandidátech nepochybuje

Ujistil, že v personáliích, které Zemanovi předložil, už nebyly žádné změny. „Ten seznam, který jsem dnes předložil panu prezidentovi, odpovídá koaliční dohodě, odpovídá nominacím jednotlivých koaličních stran,“ uvedl.

Na dotaz, zda se neobává, že prezident odmítne někoho z kandidátů na ministra jmenovat, uvedl, že si nemyslí, že by taková situace nastala. „V tuto chvíli nemám obavy tohoto typu,“ uvedl Sobotka. „Jsem přesvědčen, že návrh, který jsme panu prezidentovi předložili, odpovídá výsledku voleb, odpovídá vůli jednotlivých koaličních stran a je to návrh, který umožní sestavení kompetentní vlády.“

O navržených kandidátech nepochybuje. „Jsem přesvědčen o tom, že jednotliví kandidáti byli navrženi koaličními stranami po zralé úvaze a jsou to lidé, kteří zvládnou vedení ministerstev. Není to jednoduchá úloha a já nemám ze strany pana prezidenta - a to se týká i dnešní schůzky, kterou jsme spolu měli - žádné relevantní signály o tom, že by pan prezident snad nechtěl některého z členů vlády jmenovat.“

Probírali zahraniční politiku

Schůzka se proti původnímu předpokladu protáhla téměř o hodinu. Během ní prý Zeman Sobotkovi zopakoval, že chce vládu jmenovat do konce ledna. Bavili se také o budoucí spolupráci kabinetu s prezidentem. „To, že jednání bylo o něco delší, než jsme původně avizovali, je dokladem toho, že by tady do budoucna mohla probíhat dobrá a věcná komunikace a spolupráce mezi nově vznikající vládou a prezidentem republiky,“ uvedl Sobotka.

Oba se dotkli otázky zahraniční politiky. „To, o co stojíme, je nepochybně koordinace v oblasti zahraniční politiky. O tom jsme také s prezidentem republiky hovořili. Je strašně důležité pro zlepšení pověsti Česka navenek, aby zde byla koordinace mezi ministrem zahraničí, premiérem a prezidentem republiky,“ konstatoval premiér.

Stranou nezůstala ani diskuse nad jmény jednotlivých navržených ministrů. Vůči některým z nich už dříve Zeman vyjádřil své výhrady. „Nechci upírat panu prezidentovi právo na to, aby jednotlivá jména komentoval, aby na ně měl svůj osobní názor. Určitě i během dnešní schůzky jsme se zčásti toho návrhu, který jsem mu přinesl, dotkli. Myslím, že je to naprosto logické, to byl důvod našeho setkání,“ uvedl k tomu Sobotka.

Zeman dal dříve najevo svou nelibost s některými navrhovanými jmény. Nesouhlasil s Martinem Stropnickým (ANO) na post ministra obrany. Nezdál se mu rovněž Jan Mládek (ČSSD), protože nezískal bezpečnostní prověrku. Posledním kandidátem, o němž měl Zeman pochybnosti, byl také Milan Chovanec (ČSSD), který by měl obsadit křeslo na ministerstvu vnitra.

Reklama

Související články

Sobotka se stane premiérem

Prezident Miloš Zeman v pátek odpoledne na Pražském hradě jmenuje předsedu ČSSD Bohuslava Sobotku premiérem. Posléze se hlava státu začne scházet s kandidáty...

Výběr článků

Načítám