Hlavní obsah

Prezident jmenoval Musila a Zemánka ústavními soudci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman jmenoval v pondělí na Pražském hradě Jana Musila a Jiřího Zemánka soudci Ústavního soudu. Musil již u soudu působil, Zemánek je nováčkem. Prezident po jmenování ocenil, že u obou soudců se snoubí odborná erudice s osobnostní integritou.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jan Musil (vpravo) a Jiří Zemánek

Článek

Dvaasedmdesátiletý Musil vedl před svým nástupem k Ústavnímu soudu katedru trestního práva pražské právnické fakulty a také policejní akademii. Odborně se věnuje především kriminalistice a trestnímu právu procesnímu.

Třiašedesátiletý Zemánek vyučuje na katedře evropského práva Právnické fakulty Univerzity Karlovy. V letech 1998 až 2006 byl členem Legislativní rady vlády a podílel se na přípravě vstupu ČR do Evropské unie. Vedle evropského ústavního práva zkoumá také harmonizaci právních předpisů EU a členských států. Mezi ústavními soudci vystřídá dalšího bývalého člena legislativní rady Jiřího Nykodýma, jehož mandát skončil v prosinci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám