Hlavní obsah

Novým šéfem ODS je Fiala, změnilo se i celé vedení

Novinky, Václav Lang

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc
Aktualizováno

Novým předsedou ODS se stal akademik Petr Fiala. Zvolen byl v sobotu na volebním kongresu strany v Olomouci. Hlas mu dalo 437 delegátů. Prvním místopředsedou byl zvolen Jan Zahradil. Řadovými místopředsedy se stali Martin Kupka, Evžen Tošenovský, Miloš Vystrčil a Martin Novotný. Posledního místopředsedu se podařilo zvolit až půl hodiny po půlnoci.

Foto: Petr Horník, Právo

Petr Fiala po vyhlášení výsledku volby předsedy ODS.

Článek

Fiala zvítězil s přehledem, druhá Miroslava Němcová měla jen 66 hlasů, třetí Edvard Kožušník 32 hlasů. Ve volbě prvního místopředsedy uspěl Jan Zahradil, pro kterého hlasovalo 294 delegátů, druhý Jiří Pospíšil získal 193 hlasů.

Ve večerních hodinách se začali volit řadoví místopředsedové. Volba se ale zkomplikovala, neboť se dlouho nedařilo dovolit čtvrtého místopředsedu, delegáti pak před 22. hodinou navrhli deset nových jmen do druhého kola volby, z nichž ale někteří nominaci odmítli - mimo jiné i Jiří Pospíšil.

Nikdo nebyl zvolen ani v prvním a druhém kole druhé volby. Do třetího kola postoupili Martin Novotný a Drahomíra Miklošová. Teprve po půlnoci se podařilo zvolit čtvrtého místopředsedu - Martina Novotného.

V prvním kole volby řadových místopředsedů byl zvolen Martin Kupka a Evžen Tošenovský. Do druhého kola postoupili Jiří Pospíšil, Miloš Vystrčil, Petr Sokol a Alexander Bellu. V něm uspěl jen Miloš Vystrčil, Petr Sokol a Jiří Pospíšil postoupili do dalšího kola, žádný z nich ale nezískal nadpoloviční většinu hlasů.

Začíná nová kultura ODS, prohlásil Fiala

Nově zvolený předseda Petr Fiala po volbě poděkoval za mimořádně silný mandát. „Chtěl jsem vám říct, že už jsem dost zkušený člověk na to, abych prožíval euforii nebo radost,“ uvedl po zvolení.

Petr Fiala slíbil návrat ODS do čela české praviceVideo: Česká televize ČT24

Vyzval také své spolustraníky, aby jej upozornili, pokud by v řízení strany dělal chyby. „Začíná nová kultura ODS,“ prohlásil.

Poděkoval Nečasovi

Fiala také po zvolení poměrně nečekaně poděkoval bývalému předsedovi Petru Nečasovi, na jehož hlavu se během sobotu snášela spíš kritika. „Petr Nečas a ODS, to není jenom červen minulého roku,“ upozornil Fiala. Vzápětí poděkoval také Martinu Kubovi, který ODS vedl po odstoupení Nečase a před volebním kongresem. Stejně tak Miroslavě Němcové.

Foto: Petr Horník, Právo

Petr Fiala na 24. kongresu ODS v Olomouci

Nad kandidaturou Fialy mnozí kroutili hlavou zejména proto, že se stal členem ODS teprve loni v listopadu. Ve svém nominačním projevu se Fiala snažil tento argument vyvrátit.

Prohlásil mimo jiné, že je připraven převzít nesnadný úkol vyvést ODS ze situace, v níž se nachází. „Dnes to v Olomouci zase pořádně začíná,“ prohlásil. „Jsem přesvědčen, že dnešní den bude novým začátkem pro ODS, že vykročíme k tomu, abychom byli opět silnou a důvěryhodnou politickou stranou,” dodal.

Upozornil také na to, že když se Václav Klaus na ustavujícím kongresu stal šéfem ODS, bylo mu 49 let, stejně jako nyní Fialovi. „ODS, jakou vám nabízím, bude vést českou pravici a bude jednou z nejvýznamnějších politických sil v zemi,“ slíbil.

Devětačtyřicetiletý Fiala je vysokoškolským profesorem. Pozici rektora Masarykovy univerzity v Brně vyměnil v roce 2012. Do ODS vstoupil až závěrem loňského roku.

Sobotka: Ať se nenechá strhnout agresivní politikou

Bývalý předseda ODS Martin Kuba ve svém projevu na kongresu ostře zkritizoval bývalého šéfa strany Mirka Topolánka. [celá zpráva]

Fialovi k jeho zvolení poblahopřál premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. „Věřím, že ODS pod jeho vedením přispěje v Poslanecké sněmovně k rozumné komunikaci mezi vládou a opozicí všude tam, kde to bude v zájmu občanů a České republiky. Přál bych mu, aby se v opozici nenechal strhnout k agresivní politice nulové tolerance, se kterou ODS v minulosti devastovala politickou kulturu v naší zemi,“ uvedl.

Reklama

Výběr článků

Načítám