Hlavní obsah

Přeborník v taekwondu Hulinský: Chceme dostat lidi ke sportu

Novinky, Václav Lang
Praha

Předseda ČSSD a premiér Bohuslav Sobotka by rád prosadil přeborníka v taekwondu a bývalého poslance Petra Hulinského na post náměstka ministra školství pro sport. V rozhovoru pro Novinky Hulinský uvedl, že by se rád přičinil o to, aby lidé více sportovali a žili zdravě. Představil také plán na financování sportu.

Foto: Petr Horník, Právo

Petr Hulinský

Článek

Máte se stát náměstkem pro sport při ministerstvu školství. O co byste se chtěl v této funkci zasadit?

Otázka jmenování náměstků na ministerstvu školství přísluší navrženému kandidátovi na ministra, tedy panu doktorovi Chládkovi. Mohu odpovědět pouze jako mluvčí stínové vlády pro oblast sportu. Pro mě je nejdůležitější podpora zdravého životního stylu.

Podle studie EU v Česku sportuje pravidelně jen 28 procent lidí, tedy nejenom dětí, zatímco v Německu to je 49 procent. To chceme změnit. Když dokážeme dostat lidi ke sportu, stát ušetří za prostředky, které musí vynakládat na léčbu civilizačních chorob.

Často skloňovaným problémem je fakt, že děti tráví velkou část svého času u počítačů a televizí, ale ven je to příliš netáhne. Jak byste přiblížil sport dětem?

Musíme přijít s patřičnou motivaci, aby sportovat bylo pro děti atraktivní. Je třeba vytvořit systém, ve kterém se prolne tělesná výchova na školách, školní sportovní soutěže s mimoškolními pohybovými aktivitami. K tomu patří i rozšíření počtu hodin tělesné výchovy na školách, zaměřených třeba na hry.

Stav, kdy se za posledních zhruba patnáct let zpětinásobil počet obézních dětí, je alarmující. Rád bych na tom spolupracoval s Českým olympijským výborem, který už s cílem rozhýbat populaci spustil program Česko sportuje.

Co vy osobně vidíte jako nejpalčivější problém, co se týče sportu?

Financování sportu. Musíme vypracovat vícezdrojový model financování. Nejde o to získat více peněz. Jde o to, vytvořit systém, který by zaručil stabilní tok peněz do sportu.

Každý model financování sportu musí obsahovat minimálně tři základní složky. V prvé řadě je to financování ze státního rozpočtu a z rozpočtů obcí a měst. Dále je třeba vytvořit rámcové podmínky pro samofinancování sportu a možnost podpory sportu ze zdrojů v soukromé podnikatelské sféře. Třetím pilířem jsou motivační nástroje pro podporu sportu v již existujících zákonech, zejména daňových.

Budete v nové pozici řešit například i problematiku korupce nebo dopingu ve sportu?

Oba problémy mě jako bývalého aktivního sportovce hodně trápí, byť nespadají přímo do kompetence ministerstva školství. Samozřejmě, pokud budu mít příležitost, rád při řešení těchto problémů pomohu.

A mohu dodat, že korupci zejména ve spojení se sázením na sport, vnímám v tuto chvíli jako problém nebezpečnější. Zatímco systém boje proti dopingu je po dlouhých letech velmi propracovaný, hrozba sázkařských mafií vyrostla s rozvojem internetu do netušených rozměrů. Svoji roli vidím hlavně v koordinaci s dalšími resorty, protože sport si s tímto problémem sám neporadí.

Začal jste se už nějak připravovat na novou roli?

S nadsázkou mohu říct, že se na tuto roli připravuji od chvíle, kdy jsem začal sportovat. Sport je moje velká láska a věnuji se mu velice dlouho. Mezi sportovci mám velké množství opravdových přátel. Mou srdeční záležitostí je samozřejmě taekwondo, které jsem tady v Česku pomáhal rozvíjet a dosud pracuji jako místopředseda svazu. A z pozice člena Výkonného výboru Českého olympijského výboru vím z první ruky, jaké problémy pálí sportovní prostředí nejvíce.

Reklama

Výběr článků

Načítám