Hlavní obsah

ČSSD trpí funkcionářskou nemocí, střílel Sobotka do vlastních řad

– Praha
Novinky, Václav Lang

V souvislosti s hledáním adeptky pro post kandidátky na ministryni práce a sociálních věcí si předseda ČSSD a novopečený premiér Bohuslav Sobotka pochvaloval personální nabídku z řad sociálně demokratických žen. Zároveň zkritizoval, že kvalitní členové strany často trpí na úkor „neprostupnosti“, již má na svědomí kumulování funkcí některými členy.

Foto: Milan Malíček, Právo

Bohuslav Sobotka v pátek krátce po svém jmenování premiérem oficiálně představil kandidátku ČSSD na ministryni práce a sociálních věcí Michaelu Marksovou Tominovou.

Článek

„Sociální demokracie má stejný problém, jako mají jiné politické strany: nejsou úplně prostupné. A velmi často se stává, a my tím také trochu trpíme - to, co jsem nazval funkcionářskou nemocí. Že někteří naši funkcionáři v okamžiku, kdy se dostanou na určitou úroveň ve straně, tak začnou kumulovat funkce a tím pádem se prostupnost sociální demokracie ještě zhoršuje,“ prohlásil Sobotka.

O něm je známo, že má chladné vztahy s bývalým prvním místopředsedou ČSSD Michalem Haškem, který je zároveň poslancem, jihomoravským hejtmanem a předsedou Asociace krajů. Často bývá kritizován za to, že kumuluje příliš mnoho funkcí. [celá zpráva]

Na výběr z pěti adeptek

„Ale v okamžiku, kdy učiníte krok stranou, do značné míry ignorujete funkcionářskou strukturu, a pokusíte se udělat otevřený výběr, tak je to něco, co může pomoci z hlediska řešení personálních otázek,“ dodal.

Sobotka hovořil na adresu nově vybrané nominantky na ministryni práce a sociálních věcí Michaely Marksové Tominové (44). [celá zpráva]

Během výběru vhodné kandidátky se setkal s pěti dalšími adeptkami a pochvaloval si, že má soc. dem. takto kvalitní členky. „Výběr jednoduchý nebyl právě proto, že jsme měli několik kandidátek, které byly velmi srovnatelné. Měly srovnatelné znalosti, zkušenosti, schopnosti,“ komentoval výběr, který byl podle něj nesnadný.

„Čas od času se setkáváme s takovým tím klasickým českým ‚nejsou lidi‘, ale teď se ukázalo, že lidi sociální demokracie má,“ dodal premiér.

Reklama

Výběr článků

Načítám