Hlavní obsah

Stabilizovat úřady práce a podpořit důchodce i rodiny s dětmi, přeje si Marksová

Aktualizováno

Michaela Marksová Tominová ocenila důvěru strany ke své nominaci na post ministryně práce a sociálních věcí. Za hlavní úkol si stanovila stabilizaci úřadů práce a obnovení jejich role v tom, aby pomáhaly najít nezaměstnaným práci. Zmínila také prioritu valorizace důchodů a podpory rodin s dětmi.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka představil kandidátku na ministryni práce a sociálních věcí Michaelu Marksovou Tominovou.

Článek

Premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka uvedl, že resort byl plánovitě zdevastován a označil za zázrak, že příjemci dávek je dostávají včas.

Ministerstvo práce je podle něj jedním z nejtěžších resortů. Řekl, že na Marksovou Tominovou čeká „spousta nášlapných min” kvůli chybám vlády Petra Nečase. Své kandidátce popřál hodně sil a pevných nervů.

Pro Marksovou podle Sobotky rozhodla znalost resortu, s nímž se tedy nebude muset seznamovat, a může se soustředit na práci. V letech 2004–2006 vedla na ministerstvu práce odbor rodinné politiky.

Druhý pilíř i sKarty

Nová ministryně bude muset vyřešit potíže s informačním systémem pro vyplácení sociálních dávek. Ten, který měly úřady práce dva roky, zakázal kvůli chybám při výběru dodavatele antimonopolní úřad používat.

Ruší se také sporné sKarty. Šéfka resortu bude muset jednat s jejich provozovatelem, kterým je Česká spořitelna, o případných náhradách za předčasné zastavení projektu sociálních karet. Připravit se musí změna financování sociálních služeb. V plánu je i rušení důchodové reformy Nečasovy vlády - takzvaného druhého pilíře. V Česku chybí také sociální bydlení pro potřebné.

Porodné i na druhé dítě

Marksová Tominová považuje za klíčový úkol obnovit fungování úřadů práce, aby se zase věnovaly především problematice zaměstnanosti.

Další prioritou je návrat k původní valorizaci penzí. Posílit chce podporu rodin s dětmi. Porodné by se mělo vyplácet i na druhé dítě. Kandidátka na ministryni mluvila i o opatřeních k zaměstnávání rodičů malých dětí. Podle ní by zaměstnavatelé mohli mít nižší odvody, pokud dají práci matkám, postiženým či absolventům. Věnovat se chce i změnám péče o ohrožené děti, aby nekončily v ústavech. Zmínila "zkvalitnění sociální pomoci".

„Chci využít všech svých dosavadních zkušeností k tomu, abych mohla na ministerstvu co nejdříve prosadit priority schválené v koaliční smlouvě," uvedla adeptka na ministryni práce.

Marksová hodlá spolupracovat i s dalšími kandidátkami, o nichž ČSSD na post ministryně uvažovala. Zuzana Jentschke Stöcklová by se podle ní mohla stát náměstkyní.

Reklama

Výběr článků

Načítám