Hlavní obsah

Volba nástupce Okamury voliče příliš nezajímá

Právo, Jiří Růžička

Úderem 14.00 začali lidé na Zlínsku a Uherskohradišťsku vybírat senátora, který v obvodě číslo 80 nahradí Tomia Okamuru. Tomu totiž mandát zanikl, když se stal poslancem. Voliči vybírají ze dvou kandidátů, kteří postoupili z prvního kola, a to starostou Uherského Brodu Patrikem Kunčarem (KDU-ČSL) a exhejtmanem Zlínského kraje Liborem Lukášem (ODS).

Foto: Zdeněk Němec, ČTK

Ilustrační foto

Článek

Kunčar získal v prvním kole 23,36 procenta, tedy 5363 hlasů,  Lukáš obdržel 16,52 procenta, tedy 3792 hlasů. Oba adepti na získání mandátu v horní parlamentní komoře apelovali na voliče, aby dorazili do hlasovacích místností. V prvním kole činila volební účast 23,33 procenta a byla dosud nejnižší v prvním kole v historii obvodu 80.

Foto: Jiří Růžička, Právo

Starosta Uherského Brodu Patrik Kunčar (KDU-ČSL)

Jejich výzvy se nesetkaly s výrazným ohlasem, cestu k volebním urnám si zatím našlo jen málo občanů. Není tak vyloučeno, že  volební účast ve druhém kole bude v tomto obvodu historicky nejnižší.

Nový senátor nebude vykonávat svou práci po dobu obvyklých šesti let, ale jen do konce mandátu Tomia Okamury, tedy na podzim roku 2018.

Foto: Jiří Růžička, Právo

Bývalý hejtman Zlínského kraje Libor Lukáš (ODS)

„Pokud mi lidé dají důvěru a stanu se jejich senátorem, slibuji, že budu senátorem na plný úvazek, že nebudu usilovat o jiné funkce na vrcholné úrovni,“ řekl Právu před druhým kolem volby Patrik Kunčar.

„Jsem patriot tohoto regionu, ne jen jednoho jeho města. Lidé se se mnou setkávají osobně, znají mě a ví, že zvolí člověka, který tomuto regionu vždy pomáhal a chce pomáhat i dál,“ vyjádřil se Libor Lukáš.

V pátek jsou volební místnosti otevřeny do 22 hodin, v sobotu od osmi ráno. Okamžik pravdy, který ukáže, kdo postoupí a získá křeslo senátora, nastane v sobotu zřejmě nedlouho po 14. hodině, kdy se volební místnosti uzavřou. Lze předpokládat, že volební komisaři nebudou mít se sčítáním hlasů tentokrát příliš moc práce. Volební lístky budou s výjimkou neplatných rozdělovat jen na dvě hromádky a při nízké volební účasti by jim to nemělo trvat moc dlouho.

Reklama

Související témata:

Související články

Volba senátora za Okamuru lidi netáhne

V klidu, bez front před volebními místnostmi, bez mimořádných událostí a za takřka minimálního zájmu voličů pokračují ve volebním obvodě č. 80 v části Zlínska...

Výběr článků

Načítám