Hlavní obsah

Hulinského chce Sobotka jako náměstka pro sport

Právo, Jan Rovenský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Náměstkem ministra školství pro sport má být někdejší poslanec, pražský zastupitel a člen ÚVV soc. dem. Petr Hulinský. Na post ho prosazuje předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Ten informace Práva také ve čtvrtek potvrdil.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Petr Hulinský

Článek

„Petr Hulinský se sportu celoživotně věnuje a ve stínové vládě soc. dem. zastával funkci ministra pro sport. Domnívám se, že je pro tuto funkci velmi dobře připraven. Pro sportovní prostředí by jeho angažmá mohlo být dobrá zpráva. V konečné fázi to ale bude rozhodnutí ministra školství,“ řekl Právu Sobotka.

„Vnímám ho jako odborníka na sportovní problematiku a tato nominace je do té míry dobrá, že ji těžko někdo může zpochybnit,“ dodal.

O zřízení resortu pro sport jsme uvažovali, ale nakonec jsme se dohodli jinak
Bohuslav Sobotka

Hulinský, který je místopředsedou Českého svazu taekwondo a zakladatelem tohoto sportu v ČR, nechtěl o svém angažmá mluvit. Na dotaz, zda mu Sobotka nabídl takové místo, včera odpověděl: „To je bez komentáře.“

Babiš samostatné ministerstvo nechtěl

Kandidát na ministra školství za ČSSD Marcel Chládek k tomu včera Právu řekl: „Budu o tom jednat s předsedou v pátek, kdy probereme personálie na ministerstva. Už dříve jsem říkal, že budu respektovat návrhy, ať už to bude za ANO, za KDU-ČSL, nebo od pana předsedy.“

Podle informací Práva Sobotka původně počítal s Hulinským na křeslo ministra pro sport, jenže proti zřízení tohoto resortu se prý postavil předseda ANO Andrej Babiš.

Sobotka přiznal, že se ČSSD post ministra pro sport pokoušela vyjednat. „O zřízení resortu jsme uvažovali, ale nakonec jsme se dohodli jinak,“ řekl Právu.

Zatím není jasné, jak se koalice soc. dem., ANO a lidovců definitivně domluví na náměstcích. Potvrzených jmen je málo – téměř jisté je angažmá advokátky Hany Marvanové na resortu spravedlnosti a bývalého šéfa Ústavu mezinárodních vztahů Petra Druláka na zahraničí.

Koalice se také dosud nedohodla, zda budou mít zástupci stran své náměstky ve všech resortech, které dotyčná partaj nepovede. Takový plán prosazuje Sobotka, u ministerstev ovládaných ANO argumentuje možným střetem zájmů.

Náměstci do kříže

Takový scénář se původně nelíbil babišovcům, kteří by na „svých“ resortech chtěli mít jen své lidi či odborníky. Nicméně ve středu se koalice dohodla na „křížových“ nominacích náměstků. [celá zpráva]

Související témata

Foto: Petr Horník, Právo

Petr Hulinský

Foto: Jan Handrejch, Právo

Marcel Chládek

Podle informací Práva babišovci usilují hlavně o náměstka na ministerstvu zdravotnictví.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám