Hlavní obsah

Hospodářská komora měla falšovat údaje, a dostat se tak k evropským penězům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Česká hospodářská komora měla falšovat údaje a na základě toho pak uspěla při čerpání peněz z evropských fondů. Uvedl to Český rozhlas s odvoláním na důvěryhodné zdroje a vyšetřování evropského protikorupčního úřadu OLAF.

Foto: archiv, Právo

Prezident Hospodářské komory Petr Kužel

Článek

Závěry vyšetřování Evropského úřadu pro boj proti podvodům (OLAF) ukazují, že Hospodářská komora například zfalšovala podpisy některých lidí, kteří pro ni měli pracovat jako odborníci na evropské fondy. Podobně měla komora předložit jejich falešná čestná prohlášení.

Dotyční ale podle rozhlasu vůbec nevěděli, že se objevili v dokumentaci Hospodářské komory. Konkrétně mělo jít o projekt na kontrolu čerpání finančních prostředků z Operačního programu Podnikání a inovace.

OLAF Českému rozhlasu potvrdil, že případ vyšetřoval, nechtěl ho ale komentovat. Výsledky dostalo české Nejvyšší státní zastupitelství i Hospodářská komora.

„Hospodářská komora zaslala odpor s tím, že žádá detailní prošetření celé záležitosti a je připravena v dané věci poskytnout maximální součinnost,“ řekl ředitel odboru vzdělávání a projektů Hospodářské komory Jiří Kořínek.

Falšování potvrdil šéf komory

Že ke falšování údajů došlo, potvrdil Bruselu podle rozhlasu ředitel Hospodářské komory Petr Kužel. Česká republika teď s Evropskou komisí jedná o tom, jaká bude případná výše pokuty za problémové čerpání peněz z Operačního programu Podnikání a inovace.

Mluvčí komory Lenka Vodná ale odpoledne odmítla nařčení, že by se Hospodářská komora dopustila podvodu. „Jedná se o veřejnou zakázku vyhlášenou v souladu s tehdy platnou legislativou z minulosti, konkrétně z roku 2009, do které se Hospodářská komora České republiky přihlásila. Její nabídka byla vybrána jako nejvhodnější,” sdělila Vodná.  Ke Kuželovu přiznání se nevyjádřila.

Reklama

Výběr článků

Načítám