Hlavní obsah

Sobotka hledá ministra práce za Krčála, zřejmě to bude žena

Aktualizováno

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka ve středu začal jednat s možnými adepty na ministra práce za původního kandidáta Petra Krčála, jenž se z rodinných důvodů funkce vzdal. Na středečním grémiu strany se hovořilo i o pěti jménech i o tom, že mezi kandidáty převažují ženy. Sobotka už jednal se dvěma z nich.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka

Článek

Dopoledne za Sobotkou dorazila Zuzana Jentschke Stöcklová. Odpoledne pak jednal s Taťánou Valentovou Nersesjan.

„S panem předsedou jsme si vzájemně vyměnili řadu informací. V tuhle chvíli je asi každý za svou stranu vyhodnocuje bez toho, že bychom učinili jakékoli závěry,“ řekla po schůzce novinářům. „V téhle chvíli bych nechala veškerou kompetenci na panu předsedovi,“ uvedla po více než hodinovém jednání Nersesjan.

Přiznala také, že ministerstvo práce a sociálních věcí považuje za jeden z nejsložitějších resortů. Chce si proto ještě promyslet, zda si na něj případně troufne. Zdůraznila ale, že to není jen na rozhodnutí jí samotné, ale i jiných osob.

Sejít by se Sobotka měl také s jihočeskou vicehejtmankou Ivanou Stráskou, která byla do loňského roku stínovou ministryní práce a sociálních věcí. Ještě však není jisté, kdy se sejdou. Na čtvrtek si dojednal schůzku s odbornou mluvčí pro rodinu Michaelou Marksovou-Tominovou.

"Jsem přesvědčen, že do konce týdne bude mít pan předseda kvalitní návrh," řekl při odchodu z dopoledního jednání grémia strany předseda Senátu Milan Štěch.

Převažují ženy

„Hovořili jsme o čtyřech pěti jménech a pan předseda Sobotka se všemi bude mluvit,“ potvrdila novinářům po jednání místopředsedkyně strany Alena Gajdůšková.

Místopředseda Lubomír Zaorálek takto konkrétní nebyl. Podle něj nejde jednoznačně specifikovat počet možných kandidátů. „To se pohybuje, to není úplně jednoznačné. Bude záviset i na předsedovi, kolik lidí osloví. My jsme dávali různé návrhy, je evidentní, že s některými lidmi bude mluvit, ale není to tak, že bych řekl přesné číslo,“ řekl Novinkám.

Oba se nicméně shodli na tom, že velkou část adeptů tvoří ženy. Zaorálek dokonce připustil, že v seznamu kandidátů v tuto chvíli tvoří většinu. „Je tam několik žen a nějaký muž,“ řekl a dodal: „V této chvíli si myslím, že je tam skoro převaha žen.“

Foto: Milan Malíček, Právo

Petr Krčál přichází na setkání s předsedou ČSSD Bohuslavem Sobotkou

Krčálovi tragicky zemřel bratr a jeho manželka podstoupila léčbu onkologického onemocnění, chce se proto věnovat rodině. Sobotka jeho rozhodnutí respektuje.

Nový šéf resortu by podle něj měl znát praktické dopady pravicových sociálních reforem. Zaměřil se proto na kraje a chtěl by najít takového kandidáta, který právě v regionech poznal důsledky vedení ministerstva předchozím šéfem úřadu Jaromírem Drábkem (TOP 09). [celá zpráva]

Stínovým ministrem práce byl dosud Roman Sklenák, ten se však stal předsedou poslaneckého klubu ČSSD. Původně se mluvilo i o tom, že v čele MPSV by mohl být expremiér Vladimír Špidla, který ministerstvo řídil v letech 1998 až 2002. Ten by se měl ale stát šéfem Sobotkových poradců.

Reklama

Výběr článků

Načítám