Hlavní obsah

Boj operátorů stojí stát stamilióny, tendr pro vnitro opět zastaven

Právo, ČTK, Jakub Troníček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) ve středu znovu pozastavil soutěž ministerstva vnitra na takzvanou komunikační infrastrukturu veřejné správy (KIVS). Vydal předběžné opatření, sdělil mluvčí úřadu Martin Švanda. Na postup ministerstva si stěžují stávající dodavatelé T-Systems Czech Republic a GTS Czech. Objem zakázky je 4,6 miliardy korun bez DPH.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Soutěž o nové dodavatele komunikačních služeb pro české úřady se ministerstvu vnitra se nedaří vypsat ani po třech letech. Centrální tendry by přitom mohly státním institucím ušetřit stamilióny korun, doposud totiž internet i volání zajišťují poskytovatelé podle starých a pro stát nevýhodných smluv.

Resort měl v plánu otevřít trh s komunikačními službami i dalším operátorům prostřednictvím veřejných elektronických aukcí na začátku ledna, ale kvůli stížnostem společností GTS Czech a T-Systems Czech Republic k antimonopolnímu úřadu přikázal ministr v demisi Martin Pecina soutěž pozastavit.

Podle vnitra jde ze strany firem o účelové obstrukce, kterými uměle natahují dosavadní smlouvy nevýhodné pro stát. Vyplývá to ze zprávy ministerstva, kterou má Právo k dispozici a kterou má ve středu projednat vláda.

Jde o miliardy

„Ministerstvo jako centrální zadavatel považuje podání obou návrhů za účelové jednání, jehož cílem je ze strany obou operátorů, poskytujících již dnes velkou část služeb komunikační infrastruktury, maximálně zpomalit probíhající zadávací řízení,“ napsali úředníci ve zprávě pro kabinet.

I když resort námitky obou společností odmítá, rozhodl se aukce pozastavit až do té doby, dokud se s nimi antimonopolní úřad nevypořádá. Současní poskytovatelé jakoukoliv účelovost svých námitek odmítají.

V komunikačních službách pro české úřady jsou nemalé peníze, už dříve vnitro odhadovalo hodnotu centrálního tendru na dodavatele internetového připojení a volání pro jednotlivé státní instituce na více než čtyři miliardy korun.

„Celkově úřady v současnosti platí zhruba miliardu korun ročně, z toho ministerstvo vnitra hradí ročně asi 200 miliónů korun,“ upřesnil v úterý Jakub Knězů z ministerstva vnitra.

„Očekáváná úspora v případě realizace aukcí v rámci dynamického nákupního systému je v průměru třicetiprocentní, je ale potřeba počítat s tím, že u některých linek bude úspora vyšší, někde zase menší,“ vysvětlil.

„Tendr šitý na míru”

Zlevnění služeb až o desítky procent chtěl dosáhnout resort vnitra jako garant celého projektu komunikační infrastruktury veřejné správy (KIVS) pomocí elektronických aukcí naposledy přesně před rokem, tehdy mu ale zkřížil plány právě antimonopolní úřad, když naopak vyhověl námitkám nových uchazečů, že je tendr šitý na míru dosavadním operátorům.

Vnitro pak vyzvalo jednotlivé resorty a úřady, ať se pokusí komunikační služby vysoutěžit raději samy, k čemuž se odhodlala například ministerstva financí a životního prostředí. Obě na nových smlouvách ušetřila desítky procent, ale i jim výsledky elektronických aukcí smetl ze stolu antimonopolní úřad.

Reklama

Výběr článků

Načítám