Hlavní obsah

ANO požaduje, aby pozice náměstků na ministerstvech zastávali odborníci

Novinky, val
Praha

Hnutí ANO preferuje, aby pozice náměstků ministrů zastávali na základě nového zákona o státní službě odborníci, a nikoli politici. Zároveň jsou toho názoru, že by služební zákon neměl řešit lustrace. Na úterní tiskové konferenci to uvedli předseda poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek a první místopředsedkyně strany Věra Jourová.

Foto: Petr Horník, Právo

Místopředsedkyně hnutí ANO Věra Jourová

Článek

Náměstky by podle hnutí ANO měli být odborníci. Pokud by tuto funkci zastávali politici, měli by podle Jourové plnit spíše roli poradců. "Pokud budou nějací političtí náměstci, o tom jednáme. Pokud budou, jednoznačně nebudou součástí řídící struktury, nebudou nadřízenými nikoho, budou v pozici jakýchsi poradců nebo politických zástupců ministra," uvedla.

Současní náměstci by měli podle ní s účinností zákona projít konkurzem, který bude zkoumat zejména jejich odbornost.

V tomto duchu nyní hnutí ANO připravuje pozměňovací návrh k služebnímu zákonu, o kterém bude Sněmovna v prvním čtení hlasovat na mimořádné schůzi příští úterý.

Zákon by rovněž neměl řešit otázku lustrací, myslí si Jourová. „Domnívám se, že zákon o státní službě nemá řešit otázku lustrace, pro tento účel tady máme lustrační zákon,“ řekl Jourová.

Reklama

Výběr článků

Načítám