Hlavní obsah

Studenty při debatě se Zemanem zajímalo oteplování, milosti i olympiáda v Soči

Právo, Rudolf Voleman
Ostrov

Prezident Miloš Zeman v úterý dopoledne odpovídal v rámci své třídenní návštěvy Karlovarského kraje na otázky studentů gymnázia v Ostrově na Karlovarsku. Dotazy se mimo jiné týkaly oteplování Země nebo jeho účasti na zimní olympiádě v Soči v Rusku.

Foto: Pavel Němeček, ČTK

Prezident Miloš Zeman navštívil gymnázium v Ostrově nad Ohří.

Článek

„Můj názor na oteplování je pokorný,“ uvedl Zeman v tělocvičně gymnázia zaplněné zcela studenty. „Nejsem klimatolog, takže vyslovovat rozhodné soudy by byla v této věci ode mne drzost,“ pokračoval s tím, že přitom ale sleduje různé názory, včetně těch svého předchůdce Václava Klause, diskuzi a čte k tématu knihy. „Jako laik mám názor, že oteplování existuje,“ uvedl, ovšem s tím, že během existence planety se opakovalo již miliónkrát stejně jako ochlazování.

„Je otázkou, jaký na to má vliv lidská civilizace. Grónsko, v překladu Zelená země, osídlili Vikingové a tehdy se tam pásla stáda dobytka a bylo tam 14 farností. Ve 13. či ve 14. století tam ale došlo k ochlazování a všichni Vikingové a Eskymáci zemřeli kvůli tomu hladem,“ uvedl Zeman. „Když tam po letech dorazily záchranné lodě, tak tam našli jen ohryzané koňské kopyto a doklad o posledním sňatku. A já se ptám, zda Vikingové vypouštěli tolik CO2, že k takovému ochlazování došlo,“ vtipkoval Zeman a označil svůj příklad jako absurdní. „Jen jsem takhle vyjádřil své pochybnosti,“ dodal.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Prezidenta Miloše Zemana přivítali v ostrovském gymnáziu zástupci studentského parlamentu s chlebem a solí.

Další ze studentů se ptal, zda se prezident zúčastní zimních olympijských her v Soči, když řada světových politiků tam nepojede na protest proti porušování lidských práv.

„Do Soči pojedu, protože mě tam pozval náš olympijský výbor a Česká unie sportu. Jedu tam proto, abych podpořil naše sportovce. Navíc tam mám dojednaná setkání s našimi bývalými olympioniky. Považuji olympiádu za sportovní akci a ne za politický podnik,“ uvedl a varoval před tím, aby se opakovala situace, kdy země východního bloku nejely v minulosti na olympiádu do Los Angeles a pak na oplátku nejel západ do Moskvy.

„Aby se neopakovalo 'Zabili jste mi strýčka, tak tady máte přes držku', jak se píše ve Švejkovi,“ uvedl Zeman.

Nelze zkorumpovat osm miliónů voličů

Na otázku, zda mu přímá prezidentská volba přinesla více pravomocí hovořit do politiky vlády, Zeman uvedl, že nikoliv. Uvedl přitom, že se snaží učit od svého prezidentského kolegy v Rakousku Heinze Fischera, který má podle ústavy podobné pravomoci jako on. Poukázal na výhody přímé volby, když připomněl, že dříve volbu mělo v rukách jen 281 poslanců a senátorů. „Vyhrožovalo se tehdy na záchodě, obálkou chodily nábojnice. Zkorumpovat osm miliónů voličů nelze, protože na to není dost peněz,“ uvedl.

Další ze studentek se ptala na udělování prezidentských milostí. Prezident Zeman uvedl, že je zásadně proti udílení milostí předtím, než je zahájeno soudní líčení.

„Když má člověk čisté svědomí, tak ať se brání u soudu. Pak je popřípadě možné uvažovat o zmírnění dopadů rozsudku,“ uvedl s tím, že je pro něj rozhodující, zdali je žadatel o milost nevyléčitelně nemocný, nespáchal závažný zločin a má-li kam jít. „To jsou tvrdá kritéria, která se na váš případ nevztahují,“ uvedl ke studentce, která žádala milost pro svobodnou matku dítěte, která v nouzi ukradla jídlo.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Tři obyvatelé Ostrova přišli demonstrovat v úterý dopoledne k místnímu gymnáziu proti prezidentovi Miloši Zemanovi. Jeden z transparentů nepospali, protože prý mají tolik výhrad, že by se na něj všechny nevešly.

Zeman dále uvedl, že dostal mimo jiné na stůl žádost o milost od otce, který hodil svoji dceru do studny. „Podobně žádal i mé předchůdce (Václava) Havla nebo (Václava) Klause,“ uvedl Zeman. V minulosti přitom podle něj dostali milost lidé, kteří „zabili autem tři lidi, syn zabil svého otce nebo tunelář s nevyléčitelnou nemocí, který se poté jako zázrakem uzdravil“.

Nejsem automat na podpisy

Prezident se také vyjádřil ke jmenování vysokoškolských profesorů. „V zemích Evropské unie je jmenují prezidenti pouze ve Francii, Slovensku, Polsku a v ČR. U nás to vzešlo z tradice Rakouska-Uherska,“ uvedl Zeman, proč se chce své výsady zbavit. 21. února jmenuje 15 rektorů, s čímž nemá prý potíž. Připomněl ovšem, že prezident není automat na podpisy a byl by rád, kdyby došlo ke kompromisu a profesory jmenoval předseda Senátu. „Za vším tím problémem ale stojí základní touha rektorů, aby profesory jmenovali oni sami,“ uvedl Zeman, podle kterého proti tomu ale stojí tři základní argumenty. „Převoditelnost funkcí profesorů z jedné univerzity na druhou, mezi rektory a kandidáty na profesory mohou vznikat osobní antipatie a sympatie a navíc v mnoha případech jsou rektoři docenti a pak by bylo absurdní, aby jmenovali profesory,“ vysvětloval Zeman.

Zeman podpořil existenci osmiletých a čtyřletých gymnázií, přičemž se zasadil o vznik nejenom pomocných základních škol, ale i středních a vysokých. „A to nemyslím pouze na plzeňskou vysokou školu,“ komentoval.

Jsem protivný dvakrát, žertoval prezident

Hned v úvodu prozradil jeden z pedagogů gymnázia, že Zemanova matka učila jeho otce na základní škole v Kolíně. Pedagog se přitom ptal, jak prezidenta formovala výchova a školy. Zeman uvedl, že je jedináček, o kterých se říká, že jsou protivní. To samé se podle něj říká o dětech učitelů. „No a mně to zůstalo a jsem dnes dvakrát protivný,“ vtipkoval.

Ostrovské gymnázium má zhruba 600 studentů a padesát pedagogů. U vchodu přivítal Zemana ředitel školy Jaroslav Šafránek, který prezidentovi ukázal nástěnku s fotografiemi slavných návštěv školy. Zástupci studentského parlamentu ve foyeru školy nabídli Zemanovi chléb se solí. „Když jsem o studentském parlamentu slyšel, tak jsem se hned sám sebe ptal, zda i v něm tady existuje pravice a levice. Zda v nich pak frakce, které jdou proti sobě, ba co navíc jdou uvnitř frakcí proti sobě její členové. Největším nepřítelem je totiž tvůj spolustraník, jak poprvé formuloval Winston Churchill,“ uvedl Zeman, který vyzval studenty, aby spíše než podle pravice či levice volili podle osobností.

Zemana ostrovští gymnazisté přijali dobře a po každé odpovědi mu zatleskali. Největšího potlesku se ale dočkal místní učitel tělocviku, když si sedl po odchodu Zemana na opuštěnou židli za řečnickým stolem. Už méně potlesku ale slyšel, když začal organizovat odnášení židlí z tělocvičny.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám