Hlavní obsah

Fialu za předsedu ODS chtějí i v Moravskoslezském, Pardubickém a Jihočeském kraji

Právo, ch, plk
České Budějovice
Aktualizováno

ODS v Jihočeském, Pardubickémm a Moravskoslezském kraji nominovala na předsedu strany Petra Fialu. Bývalý ministr školství tak má už celkem osm nominací. Nové stranické vedení si občanští demokraté zvolí už o víkendu na 24. kongresu v Olomouci.

Foto: Petr Horník, Právo

Petr Fiala

Článek

V Moravskoslezském kraji dalo bývalému rektorovi Masarykovy univerzity v Brně a současnému poslanci dalo hlas 74 ze 77 delegátů. „Velmi děkuji za tu důvěru, které se mi dostalo. Jsem už dost zkušený člověk na to, abych neprožíval velkou radost, ale spíš to chápal jako závazek a já se skutečně budu snažit ten mandát využít a ty, kteří mi dávají důvěru v regionech, nezklamat,“ prohlásil Fiala.

Ujistil, že pokud se stane šéfem ODS, nebude určovat, koho mu mají delegáti kongresu schválit do vedení strany. „ODS měla vždy tu výhodu, že v ní fungovala vnitrostranická demokracie, a úkolem toho, kdo bude stát v čele strany, je vytvořit z těch lidí, kterým dají členové strany důvěru, fungující tým. A pokud já budu mít důvěru a budu působit ve funkci předsedy, tak slibuji, že z těch lidí udělám fungující tým.“

Podle předsedy moravskoslezské ODS a exministra dopravy Zbyňka Stanjury rozhodli účastníci pondělního regionálního sněmu také o nominacích na místopředsedy ODS. Těmi se stali europoslanec Evžen Tošenovský a primátor Olomouce a poslanec Martin Novotný. „Oba získali přes 60 hlasů, což je výrazná většina,“ poukázal Stanjura.

Kuba zůstává v čele jihočeské ODS

Petra Fialu už nominovali na předsedu strany Královéhradecký, Zlínský, Středočeský a Jihomoravský kraj a Kraj Vysočina. "Na místopředsedu strany navrhuje jihočeská ODS Jiřího Pospíšila,” řekl místopředseda jihočeské ODS Tomáš Jirsa. Strana si také volila krajské vedení.

Dosavadní předseda regionálního sdružení ODS v Jihočeském kraji Martin Kuba povede občanské demokraty na jihu Čech i v příštím období. Rozhodli o tom v pondělí v podvečer delegáti regionálního sněmu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Martin Kuba

Bývalý ministr průmyslu a obchodu a dosavadní úřadující předseda ODS uspěl už prvním kole volby. Hlas mu dalo 48 ze 74 hlasujících delegátů. Protikandidát bývalý poslanec a starosta Prachatic Jan Bauer jich získal jen 25 a jeden hlasovací lístek byl prázdný.

Kubu podpořili v tajné volbě zřejmě nejen delegáti nejsilnějšího oblastního sdružení Českobudějovicka, ale získal i další hlasy z ostatních oblastí, byť při nominačních konferencích na Prachaticku, Písecku a Jindřichohradecku v primárkách uspěl Bauer.

Reklama

Výběr článků

Načítám