Hlavní obsah

Do mrtvol se nekope, řekl Zeman o Schwarzenbergovi

Právo, vor

Prezident Miloš Zeman si v pondělí při návštěvě Karlovarského kraje neodpustil útok na bývalého ministra zahraničí a svého protikandidáta z druhého kola prezidentské volby Karla Schwarzenberga (TOP 09). Při diskusi o vízové povinnosti pro Rusy uvedl, že bývalý kabinet v tomto ohledu turistice příliš neprospěl.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

Karlovarští hoteliéři si dlouhodobě stěžují na to, jak v Rusku probíhá vydávání víz pro cesty do ČR. Podle nich je administrativa zbytečně komplikovaná a proces zdlouhavý. Kvůli tomu prý jezdí do Karlovarského kraje méně ruských turistů, než by mohlo.

Nechci teď kritizovat bývalého ministra zahraničí, protože do mrtvol se nekope
prezident Miloš Zeman na adresu Karla Schwarzenberga

Na dotaz náměstka karlovarského hejtmana Miloslava Čermáka (ČSSD) k vízové politice prezident kritizoval minulou vládu Petra Nečase. Podle Zemana podpoře vízové politiky příliš nedala.

„Nechci teď kritizovat bývalého ministra zahraničí, protože do mrtvol se nekope,“ uvedl s tím, že by mělo být vydáváno více víz, než se dosud děje.

„Bylo to od prezidenta zbytečné. Chtěl jsem se ohradit, ale kolegové mě od toho odradili,“ komentoval jeho slova opoziční krajský zastupitel a místostarosta Lokte na Sokolovsku Petr Zahradníček (TOP 09).

Podle Zemana se zbytečně rušily některé honorární konzuláty, jejichž činnost by měla být opětovně spuštěna. Uvedl také, že současný ministr zahraničí v demisi Jan Kohout připravuje vydávání tříměsíčních víz, zrychlení vydávání víz, zvýšení jejich počtu a vydávacích míst.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám