Hlavní obsah

Faltýnek: Přijmout služební zákon je morální povinnost. Podle Jurečky jde o nejmenší zlo

– Praha • Aktualizováno
Novinky, Václav Lang

Předsedové poslaneckých klubů ANO a KDU-ČSL mají rozdílné názory na služební zákon, o kterém bude Sněmovna hlasovat příští úterý. Zatímco podle šéfa poslanců ANO Jaroslava Faltýnka je morální povinností zákon odhlasovat, jeho lidovecký protějšek Marian Jurečka hovoří o variantě nejmenšího zla.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda poslaneckého klubu Jaroslav Faltýnek

Článek

Poslanecké kluby obou stran se sejdou v úterý, aby se poradily o pětici zákonů, kterými se bude Sněmovna zabývat na mimořádné schůzi příští úterý. Mezi nimi je i služební zákon, jehož přijetí je nutné pro to, aby mohl ve vznikající vládě sedět předseda hnutí ANO Andrej Babiš, jehož vládní angažmá by jinak mohl zhatit lustrační zákon.

Přestože oba předsedové klubů předpokládají, že služební zákon projde prvním hlasováním, jejich pohled na samotnou normu se liší. „Jaká bude reakce poslanců, to si netroufám odhadovat, ale předpokládám, že jim vysvětlíme, že je to v dané situaci varianta nejmenšího zla,“ řekl Novinkám Jurečka.

Morální povinnost, soudí Faltýnek

Naopak Jaroslav Faltýnek soudí, že přijetí návrhu je morální povinností poslanců, a nevidí proto ani důvod pro závazné hlasování. „Dávat závazné hlasování mi připadá zbytečné, protože to je jejich (poslanců) morální povinnost. Takže předpokládám, že služební zákon projde, a nastartuje se legislativní proces, aby v rámci druhého čtení a ve výborech doznal zákon změn tak, aby byl funkční a aby byl přijat co nejdřív,“ řekl Novinkám.

Předpokládá tedy, že poslanci ANO budou pro zákon v prvním čtení hlasovat. Už jen z toho důvodu, že se většina z nich podepsala pod návrhy Rekonstrukce státu, která prosazuje právě i zákon o státní službě.

„Zatím myslím, že by se to mohlo podařit,“ předvídá i Jurečka, podle kterého už se schází expertní tým lidovců, který bude formulovat případné pozměňovací návrhy pro druhé čtení.

Předseda poslaneckého klubu ČSSD Roman Sklenák připomíná zejména to, že jde o návrh ve stejném znění, jaký poslanci soc. dem. předkládali už loni. „Nemám žádný důvod domnívat se, že by pro to některý náš poslanec nehlasoval,“ řekl Novinkám.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám