Hlavní obsah

Mládek možná vyjde vstříc Zemanovi a znovu požádá o prověrku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Adept na post ministra průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD) by mohl znovu požádat o bezpečnostní prověrku, kterou v minulosti nezískal. Na tuto skutečnost minulý týden upozornil prezident Miloš Zeman s tím, že by to mohlo znamenat bezpečnostní riziko.

Foto: Petr Horník, Právo

Jan Mládek

Článek

"To samozřejmě eventuálně z čistě politických důvodů nevylučuju," řekl Mládek na dotaz, zda se na Národní bezpečnostní úřad (NBÚ) neobrátí ještě jednou, i když jako ministr prověrku nepotřebuje. Poznamenal ale, že by ocenil, "kdyby prezident některé požadavky neuplatňoval selektivně".

Zeman v pátek uvedl, že má výhrady vůči kandidátovi na ministra, který v minulosti nezískal prověrku Národního bezpečnostního úřadu (NBÚ). Prezident zmínil, že když někdo o prověrku sám požádá a NBÚ ji odmítne udělit, vyvstává otázka, zda není bezpečnostním rizikem pro českou vládu.

Neuspěl už dvakrát

Mládek žádal NBÚ dvakrát o prověrku na stupeň tajné. Podle některých médií byly důvodem zamítnutí jeho kontakty s ruskými podnikateli, u nichž prý existovalo podezření, že pracují pro ruské zpravodajské služby.

Ministerský adept k tomu dnes uvedl, že v roce 2001, kdy byl náměstkem ministra financí, požádal NBÚ o osvědčení na přístup k utajovaným informacím na stupeň D, tedy důvěrné. Získal ale osvědčení jen na stupeň V, tedy vyhrazené.

Opakovaně Mládek o prověrku NBÚ požádal v listopadu 2005, kdy působil na Úřadu vlády. "Proces jejího získání nebyl dokončen. V roce 2007 jsem byl NBÚ požádán, ať doložím, nač prověrku potřebuji, což jsem doložit nemohl, protože jsem byl od září 2006 v soukromém sektoru. NBÚ následně prověrku zastavil," uvedl Mládek. Mluvčí NBÚ Radek Holý k tomu Českému rozhlasu sdělil, že pokud žadatel důvody pro prověrku nesdělí, úřad se jeho žádostí nebude zabývat.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám