Hlavní obsah

Poslanci se mimořádně sejdou příští úterý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Poslanci se příští týden v úterý sejdou na mimořádné schůzi. Na programu by měli mít mimo jiné projednávání služebního zákona, jehož průchod prvním čtením si dal prezident Miloš Zeman jako jednu z podmínek ke jmenování vlády v čele s šéfem ČSSD Bohuslavem Sobotkou. Žádost o svolání schůze obdržel šéf komory Jan Hamáček (ČSSD).

Foto: Petr Horník, Právo

Jaroslava Jermanová, Jan Hamáček a Vojtěch Filip v lavici pro vedení Sněmovny.

Článek

Nezbytné podpisy pro svolání mimořádné schůze shromažďoval šéf poslaneckého klubu ČSSD Roman Sklenák, který již minulý týden v pátek avizoval, že má podpisy k dispozici. Žádost podali poslanci stan pravděpodobné budoucí koalice ČSSD, ANO a KDU-ČSL.

O termínu mimořádného jednání hovořil Hamáček již minulý týden po schůzce s prezidentem. [celá zpráva]

Zeman jmenuje v pátek Sobotku premiérem. Následně by mohl přistoupit ke jmenování vlády.

Léta odkládaná norma

Služební zákon jako jednu z podmínek pro jmenování vlády stanovil prezident. Na jeho přijetí ČR čeká již řadu let a v minulosti byla jeho platnost opakovaně odložena. Zeman si tuto podmínku stanovil kvůli potřebě negativního lustračního osvědčení pro ministry, což požaduje lustrační zákon.

Možný šéf resortu financí Andrej Babiš (ANO) vede na Slovensku spor s Ústavem paměti národa ohledně evidence svého jména coby spolupracovníka StB. Služební zákon by tuto podmínku zrušil.

Na programu svolávané schůze je podle Hamáčka také poslanecká novela jednacího řádu, která by měla mimo jiné ztížit podávání tzv. přílepků, tedy změn nesouvisejících zákonů. Dalším návrhem je předloha, která zavádí registr smluv na internetu a také dvě předlohy, které mají rozšířit kontrolní pravomoci Nejvyššího kontrolního úřadu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám