Hlavní obsah

První žádosti o milost Zeman nevyhoví, žadatel není nevyléčitelně nemocný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Prezident Miloš Zeman nevyhoví první žádosti o udělení milosti, kterou mu doporučila ministryně spravedlnosti v demisi Marie Benešová. Muž, kterého se žádost týká, podle něj není nevyléčitelně nemocný, což je jedna ze základních podmínek, které si Zeman pro udílení milostí stanovil.

Foto: David W Cerny, Reuters

Miloš Zeman

Článek

"Ne, protože jsem díky právnímu odboru Kanceláře prezidenta republiky zařídil návštěvu člověka, kterému měla být udělena nikoliv milost, ale abolice ... a ukázalo se, že tento člověk nejenže netrpí nevyléčitelnou nemocí, ale že jak proti němu, tak proti jeho rodinným příslušníkům, je souhrnně vedeno asi 20 exekucí," řekl prezident v Otázkách Václava Moravce ČT.

Ministerstvo spravedlnosti odeslalo žádost spolu s kladným doporučením na konci loňského roku.

"Tahle žádost o milost splňovala podmínku stanovenou prezidentem republiky ohledně toho, že odsouzený trpí nějakou nevyléčitelnou nemocí přímo ohrožující jeho život, a proto paní ministryně tento případ předala na Hrad s doporučením ke kladnému vyřízení, ovšem rozhodnutí je samozřejmě na prezidentu republiky," řekla začátkem ledna mluvčí ministerstva Štěpánka Čechová.

Zeman před koncem loňského roku převedl agendu milostí na ministerstvo spravedlnosti s tím, že jde o návrat k praxi někdejšího prezidenta Václava Havla a splnění předvolebního slibu. Udělení milosti u žádostí doporučených resortem spravedlnosti hlava státu připouští jen v případě, že dotyčný nespáchal závažný trestný čin, je nevyléčitelně nemocný a má rodinné zázemí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám