Hlavní obsah

Na horských silnicích už je pět centimetrů sněhu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Dobrá zpráva pro lyžaře, špatná pro řidiče. Ve vyšších polohách v neděli pokrývá silnice sníh. Teploty by navíc měly během týdne klesat, takže sníh se pravděpodobně udrží. Například na horských silnicích v Královéhradeckém a Pardubickém kraji připadlo až pět centimetrů sněhu. V Krkonoších stále drobně sněží, všechny silnice na východě Čech jsou však s opatrností sjízdné.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Skutečná zima přichází. Ilustrační snímek

Článek

V horských oblastech Orlických hor místy fouká silný nárazový vítr, v okolí Hlinska varují silničáři před náledím.

Nárazový vítr může komplikovat dopravu na severu Čech. V horských oblastech Semilska je na silnicích nižších tříd slabá vrstva nového sněhu, připadlo do dvou centimetrů, vyplývá z informací od krajských silničářů.

Nárazový vítr se vyskytuje v celém Libereckém kraji, na Mostecku, Děčínsku, v Krušných horách a na D8 v Ústeckém kraji. Se zvýšenou opatrností jsou sjízdné i silnice Chomutovsku, Teplicku a Ústecku. Vozovky na severu Čech jsou převážně mokré po chemickém ošetření. Vítr by měl podle předpovědi meteorologů slábnout odpoledne a večer.

Sněhová kaše

Silnice v Olomouckém kraji mohou namrzat. Na Šumpersku a Jesenicku v noci místy mírně sněžilo, například na Červenohorském sedle přibylo do dvou centimetrů nového sněhu. Vozovky jsou zde mokré po chemickém ošetření, někde je na nich sněhová kaše. Řidiči by proto měli jet opatrně.

Silničáři kvůli námraze také chemicky ošetřili silnice na Drahanské vrchovině na Prostějovsku. Dopravu v kraji navíc komplikuje silný, místy až nárazový vítr. Ostatní komunikace v regionu jsou holé a vlhké, případně suché.

Vozovky ve Zlínském kraji mohou namrzat. Silničáři již například chemicky ošetřili úsek frekventované silnice I/50 v Buchlovských horách. Motoristé by nejen tudy měli jet opatrně, vyplývá z informací Ředitelství silnic a dálnic ČR. Silnice v kraji jsou holé a většinou vlhké, pouze na Vsetínsku suché. Na Valašsku ale dopravu místy komplikuje silný vítr.

Silný vítr na Bruntálsku

V Moravskoslezském kraji, především na Bruntálsku, by měli řidiči počítat se silným větrem. Sněžilo jen v okolí Pradědu na Bruntálsku. Silnice jsou sjízdné bez omezení.

"Sněžilo pouze na Hvězdě a ve vyšších polohách Pradědu. Připadlo tam osm centimetrů sněhu," řekl dispečer bruntálských silničářů. Dodal, že nad ránem sypače preventivně vyjeli posolit kvůli riziku námrazy dva úseky silnic na Rýmařovsku. "Teplota ale neklesla pod dva stupně, silnice nenamrzala," řekl.

Podobná situace byla ráno i v okolí Bumbálky na Frýdecko-Místecku. Ani tam ale vozovka nakonec nenamrzala. "Na Frýdecko-Místecku jsme neměli souvislé sněžení. Pouze na několika místech se objevil poprašek," řekl tamní dispečer správy a údržby silnic.

Anketa

Těšíte se na příval sněhu?
Ano
36,6 %
Ne
60,9 %
Je mi to jedno
2,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 17309 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám