Hlavní obsah

Zeman by rád viděl Rusnokovy ministry jako náměstky v nové vládě

Právo, dan
Praha

Prezident Miloš Zeman by přivítal, kdyby někteří současní ministři zůstali na ministerstvech jako náměstci. Podle něj se všichni ministři Rusnokova kabinetu až na dvě výjimky osvědčili.

Foto: Petr Horník, Právo

Prezident Miloš Zeman a předseda vlády Jiří Rusnok

Článek

Jmenovitě zmínil ministry zemědělství Miroslava Tomana, obrany Vlastimila Picka, zahraničí Jana Kohouta a průmyslu Jiřího Ciencialu. „Velká většina ministrů Rusnokovy vlády rozuměla svému oboru a dlouhá léta v něm pracovala,“ uvedl prezident.

Na dotaz, zda by chtěl, aby se stali náměstky, řekl: „Představa, že tam vyšlou své náměstky jiné politické strany, mně připadá poněkud děsivá, protože to zase budou politici. Takže ano, obecná odpověď na vaši otázku: Ti, kdo se předtím ve vládě osvědčili, a neříkám, že to byli všichni, by byli užitečnými adepty.“

Podle Zemana je potíž s tím, že zatím neplatí služební zákon a tím pádem na ministerstvech nejsou státní tajemníci. „Pak hrozí nebezpečí amatérského vedení resortů, které může vést k výrazným národohospodářským ztrátám, a to zejména tehdy, když při neexistenci služebního zákona mohou být i náměstci ministra, případně ředitelé odborů těmi, komu já říkám trafikanti,“ uvedl Zeman.

Budoucí premiér Bohuslav Sobotka se k nápadu, aby se současní šéfové resortů stali náměstky, postavil vyhýbavě. „Je to rozhodnutí ministrů a koaličních stran,“ uvedl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám