Hlavní obsah

Zaorálek: Zeman trvá na odbornosti, a sám není odborník na nic

Právo, ada, nig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

„Schopný politik nemusí být největší odborník v daném oboru. Přesto může podat velmi dobrý výkon. Divím se Miloši Zemanovi, který je politik, že tak zvýrazňuje odbornictví, když on sám není odborník na nic,“ reagoval na prezidentovo vystoupení, kterým komentoval návrhy na složení nové vlády místopředseda ČSSD a nominant na ministra zahraničí Lubomír Zaorálek.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Lubomír Zaorálek

Článek

„Seděl jsem na jednom jeho setkání s rektory, kde v diskusi o prognostice pronesl: co já vlastně jsem, já nejsem nic, prognostik vlastně není ani žádná odbornost. A přesto dělal politiku sebevědomě. A pokládal se za schopného politika,“ doplnil Zaorálek podle něhož odbornost premiéra nikde uvedena není.

Jak řekl Právu, v té oblasti, která je důležitá, neslyšel v prezidentově projevu výhrady kalibru, aby to byl skutečně vážný důvod, který by vedl k zamyšlení, jestli některý z kandidátů má překážku, kvůli které by nemohl být jmenován ministrem.

„Takový důvod jsem ve vystoupení prezidenta Zemana neslyšel. Pokud prezident dal najevo, že nic nebrání jmenování premiéra, a pak předpokládám i jmenování vlády, tak nešlo o dramatické vystoupení. I když nesouhlasím s jeho pojetím rozboru odbornosti, které podle mě prezidentovi v této chvíli nepřísluší. Navíc jsme viděli odborníky v Rusnokově vládě, jejichž hodnocení je různé,“ uvedl Zaorálek.

Impaktované publikace pro politiky nemají smysl

Prezidentovo kritérium odbornosti - publikování v impaktovaných publikacích, tedy odborných specializovaných nejprestižnějších časopisech - považuje Zaorálek za kuriozitu.

„Kdybychom vzali praktické politiky v Evropě, tak bychom sotva našli takového, který v takových časopisech publikuje. Dovolím si říci, že v takových ani politici nepublikují, protože to nemá velký efekt. Ti publikují spíše v aktuálních médiích,“ podotkl Zaorálek.

Nesouhlasím s jeho pojetím rozboru odbornosti, které podle mě prezidentovi v této chvíli nepřísluší.
Lubomír Zaorálek (ČSSD)

Podle něho by ministři měli být především politici. Jak zdůraznil, ve vládě se rozhoduje o věcech, které nejsou oborem většiny jejích členů.

Podle něho prezident má posuzovat pouze to, jestli v návrzích kandidátů na ministry není někdo, kdo nesplňuje základní věci, které se týkají zákonnosti a ústavnosti.

Související témata

Foto: Novinky
Foto: Petr Hloušek, Právo

Místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek

„Je otázka, zda to, co použil, bylo přesné. Pokud mám informace, tak kandidát na ministra Jan Mládek není člověk, který by bezpečnostní prověrku nedostal. Jeho prověrka pouze nebyla dokončena poté, co odešel z postu ministra,“ uvedl Zaorálek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám