Hlavní obsah

Zeman žádné závažné argumenty nemá, zní z vedení ČSSD

Slova prezidenta Miloše Zemana, který v pátek na tiskové konferenci oznámil, že Bohuslava Sobotku jmenuje premiérem příští pátek, šéf soc. dem. uvítal. Sobotka kvitoval, že Zeman poprvé oznámil konkrétní termín. Zároveň uvedl, že respektuje Zemanovy názory na personální složení vlády. Na výhrady proti svému vzdělání reagoval i místopředseda ČSSD Milan Chovanec.

Foto: Milan Malíček, Právo

Milan Chovanec a Bohuslav Sobotka

Článek

„Argumenty, s nimiž prezident přišel ve svém dnešním veřejném vyjádření, nepokládám za tak závažné, aby vedly k úvahám o změně personálních nominací,“ sdělil Sobotka.

Zeman se kromě jiných výhrad zmínil také o pochybně získané kvalifikaci jednoho z kandidátů na ministra. Ačkoli nikoho nejmenoval, hovořil o devítiměsíčním rychlostudiu na právnické fakultě v Plzni, čímž mířil na Milana Chovance, který má vést ministerstvo vnitra.

Zeman rovněž upozornil na to, že jeden z kandidátů nemá bezpečnostní prověrku, čímž patrně zacílil na adepta ministerstva průmyslu Jana Mládka.

Sobotka reakci na Zemanovy výhrady shrnul v několika větách: „Jak Jan Mládek, tak Milan Chovanec prošli jako stínoví ministři ČSSD, a tedy kandidáti do budoucí vlády, úspěšně voličským testem ve volbách do Poslanecké sněmovny a získali i velké množství preferenčních hlasů. Domnívám se, že prezident republiky má na základě platné ústavy možnost nejmenovat člena vlády pouze tehdy, pokud pro to má opravdu vážné zákonné či ústavní důvody.“

Chovanec hájí své vzdělání

Své vzdělání obhajuje také sám místopředseda ČSSD Milan Chovanec, který k výhradám ke svému studiu uvedl: „Podobně jako několik stovek dalších absolventů jsem se ke studiu dostal prostřednictvím kursu celoživotního vzdělávání v letech 2007-2008. Vedení školy následně rozhodlo, že všichni úspěšní absolventi mohou pokračovat v řádném studiu s tím, že budou zařazeni do 3. ročníku bakalářského studia Veřejná správa na Právnické fakultě ZČU.“

Jak dodal, studium ukončil o rok později obhajobou bakalářské práce. Okolnosti jeho studia měly být opakovaně prověřeny a Chovanec má mít vyjádření ZČU a další dokumenty k dispozici.

„Přesto jsem se rozhodl na obecné pochybnosti o tom, zdali kurs celoživotního vzdělávání je relevantní náhradou za dva roky studia, reagovat tak, že bakalářský titul nebudu užívat po dobu výkonu veřejných funkcí,“ dodal Chovanec.

Dienstbier: Žádné zásadní argumenty

„Od Miloše Zemana jde o mistrné odvedení pozornosti,“ okomentoval Zemanovy argumenty místopředseda ČSSD Jiří Dienstbier.

„Nezazněly žádné zásadní argumenty, jde o spor, jestli prezident může, nebo nemůže zasahovat do nominací, které mu předloží předseda vlády,“ uvedl Dienstbier v České televizi.

„Nebudu kandidovat do EP. Pan prezident má špatné informace nebo informátory,“ odmítl Zemanovu kritiku vlastní osoby. Zemana udivilo, že Dienstbier má být lídrem soc. dem. do Evropského parlamentu.

Bělobrádek: k nám výhrady nemá

Šéf lidovců Pavel Bělobrádek je rád, že Zeman neměl k lidoveckým kandidátům závažnější výhrady.

„Zatím jsem neslyšel, že by měl zásadní výhradu vůči členům KDU-ČSL, tak my ten problém mít nebudeme, pokud nebude mít ještě výhrady ke mně nebo Danielu Hermanovi. Což nepředpokládám. Co se týče ostatních stran, tak to mají v rukou oni,“ řekl Právu Bělobrádek.

Podle něj není důvod o prezidentových výhradách a možné změně kandidátů s prezidentem diskutovat. „Tady není žádné tabu, takže diskutovat se dá o všem,“ poznamenal.

Dodal, že věří, že dříve nebo později vláda ČSSD, ANO a lidovců bude jmenována. „Věřím, že vláda bude jmenována, kdy to bude a v jakém složení, se uvidí, my musíme počkat,“ uvedl předseda lidovců.

Babiš Zemanova slova nevnímal negativně

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš v reakci na prezidentův vzkaz, že bude muset dokázat, že lze ve státní kase šetřit, uvedl, že Zemanova slova nevnímal negativně a nemyslí si, že by k němu měla hlava státu výhrady. Uznal však, že prezident mohl cílit kritikou na Martina Stropnického (ANO), který je kandidátem na ministra obrany a vůči němu měl výhrady Zeman již v minulosti.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda hnutí ANO před jednáním s šéfem ČSSD Bohuslavem Sobotkou v pražském Lidovém domě

„Prezidentova slova vnímám tak, že důvěru mám. Co se týče pana Stropnického, tak spolu určitě rádi půjdeme za panem prezidentem a můžeme ho informovat o tom, co by pan Stropnický realizoval na resortu obrany,“ řekl Právu.

Změny v seznamu ministrů za ANO vyloučil. „Nevím, co si ze slov pana prezidenta vybrat, jestli bude pan Stropnický jmenován, nebo ne. Obsazení resortů je věcí pana Sobotky a my za ním stojíme. Stejně tak stojíme za seznamem našich kandidátů,“ uvedl Babiš.

„Bylo by dobré, aby se při jmenování vlády vnímala i vůle občanů. Pan Stropnický byl jedna z hlavních tváří ANO ve volební kampani a dostal od lidí důvěru,“ dodal Babiš.

Stropnický chce Zemana přesvědčit

Kandidát na ministra obrany Martin Stropnický (ANO) řekl Právu, že věří, že Zemana o své způsobilosti vést obranu přesvědčí. „Dalo se předpokládat, že bude formulovat nějaké výhrady. Ocenil jsem, že ta forma byla podle mě patřičná okamžiku a příležitosti,“ uvedl.

Výhrady byly dehonestující, míní Gajdůšková

„Jsem velmi ráda, že jsou známy termíny, kdy bude jmenován premiér, kdy pravděpodobně bude jmenována nová vláda. Je čas na to, aby vláda vzešlá z voleb začala konečně pracovat a řešit naplno problémy země, kterých neubývá, naopak v této chvíli spíš přibývají,“ řekla Novinkám místopředsedkyně soc. dem. Alena Gajdůšková.

„Výhrady bereme na vědomí a trváme na navrhovaném personálním složení, které bylo dohodnuto,“ dodala.

Související témata

Foto: Michaela Říhová, Právo

Místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda hnutí ANO a majitel společnosti AGROFERT Andrej Babiš

Foto: Petr Hloušek, Právo

Místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek

Zemanovy výhrady vůči některým kandidátům byly podle ní „dehonestující”. „Pan prezident nejmenoval, ale uváděl některé věci, které se skutečně ne dobře poslouchaly, a je otázka, na kolik byly skutečně relevantní k členům vlády v té obecné rovině. Já to cítím jako dehonestující vůči těm lidem, byť pan prezident neuváděl žádná konkrétní jména. Samozřejmě to nepodporuje tu vládu jako celek“.

Reklama

Výběr článků

Načítám