Hlavní obsah

Zeman jmenuje Sobotku příští pátek. Má výhrady k Chovancovi i dalším kandidátům na ministry

Novinky, jas, val

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman jmenuje předsedu ČSSD Bohuslava Sobotku premiérem v pátek 17. ledna v 15 hodin. Oznámil to v pátek na Pražském hradě. Zeman uvedl, že se se Sobotkou již minulý týden v pátek dohodl, že jej jmenuje týden po podpisu koaliční smlouvy. K některým kandidátům na ministry vyjádřil výhrady, nikoho ale nejmenoval.

Jmenování Sobotky bude 17. listopadu, řekl omylem ZemanVideo: Novinky

 
Článek

Zeman uvedl, že Sobotka splnil podmínku zajistit si v parlamentu dostatečnou většinu pro svůj kabinet.

Zeman se v souvislosti s datem jmenování Sobotky přeřekl a uvedl datum 17. listopadu namísto 17. ledna.

Pan předseda Sobotka má plný nárok se mýlit, stejně jako jsem se mýlil já
prezident Miloš Zeman o nominaci ministrů z dílny Bohuslava Sobotky<br/>

Ministry by pak rád jmenoval do konce ledna, pokud bude splněna podmínka přijetí služebního zákona. Neřekl ale, že jmenuje všechny ministry, které Sobotka navrhne.

„Návrh není něco, co musíte automaticky akceptovat. Kdyby tomu tak bylo, mělo by to zajímavé důsledky jak pro obchodní, tak například manželské vztahy,“ konstatoval prezident.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman

„Popleta Jurečka”

Zeman zdůraznil, že se nehodlá při jmenování ministrů ohlížet na osobní sympatie. Připomněl lidoveckého aspiranta Mariana Jurečku, který komentoval prezidentovu loňskou indispozici u korunovačních klenotů, a označil jej za popletu.

„Já ho osobně pokládám za popletu, protože buď si sám vymyslel, nebo převzal historku o mé účasti na bujaré pitce na ruské ambasádě, a musím s hlubokým politováním sdělit, že tato pitka se za mé účasti nikdy nekonala,“ řekl na adresu možného ministra zemědělství.

Zároveň však připomněl výklady ústavy, podle nichž může prezident odmítnout návrhy premiéra. Novinářům proto poskytl i posudek z Ústavu Státu a práva Akademie věd ČR.

Ministr, který o resortu nic neví, by neměl být ministrem
prezident Miloš Zeman

Zeman zmínil názory některých ústavních právníků, podle nichž prezident prý může odmítnout návrh premiéra pouze v případě, že by navrhovaný adept byl kanibal nebo analfabet.

„Nu což, kanibalů je v naší republice poměrně málo, analfabetů o něco víc. A tyto právní názory mohu chápat buď jako diskriminaci analfabetů, která odporuje listině základních práv a svobod, a nebo naopak jako první náběh k tomu, aby existovala alespoň minimální omezení odborné kompetence jednotlivých ministrů,“ neodpustil si bonmot.

Výklad ustanovení ústavy

Nulová praxe i bezpečnostní riziko

Zeman naznačil, že v Sobotkově návrhu jsou i ministři, kteří mají nulovou praxi v oboru. "Ministr, který o resortu nic neví, by neměl být ministrem," dodal.

Zemanovy výtky ke kandidátům na ministryVideo: Novinky

Vedle odborné kompetence některých kandidátů se Zeman pozastavil i nad údajně pochybně získanou kvalifikací. Zmínil konkrétně „devítiměsíční” rychlostudium právnické fakulty v Plzni. Aniž by jmenoval, z jeho slov vyplynulo, že mířil na absolventa plzeňských práv Milana Chovance (ČSSD), který má vést ministerstvo vnitra.

Patrně s poukazem na Jana Mládka (ČSSD), který je adeptem na ministra průmyslu, zase připomněl, že jeden z adeptů nezískal bezpečnostní prověrku od Národního bezpečnostního úřadu, a může proto představovat bezpečnostní riziko.

U dalších kandidátů jej zajímala publikační činnost v oboru.

Foto: Milan Malíček, Právo

Jan Mládek

U Jiřího Dienstbiera Zemana zarazilo, že by měl být volebním lídrem ČSSD ve volbách do EP.

S poukazem na Andreje Babiše, který by se měl stát ministrem financí, připomněl, že mohl trvat na dodržení lustračního zákona. Zeman zmínil i svou podmínku přijetí zákona o státní službě, což koalice hodlá naplnit na mimořádné schůzi Sněmovny 21. ledna. Zeman by chtěl, aby zákon začal platit co nejdříve, neboť hrozí riziko, že ministerstva znovu absorbují další politické nominanty.

Ocenil naopak pracovní zkušenosti kandidáta na ministra dopravy Antonína Prachaře (ANO), který vybudoval dopravní firmu, či kandidátku na post ministryně spravedlnosti Helenu Válkovou (ANO).

Říkat, koho nejmenuji, je předčasné

„Lze diskutovat  o alternativách,“ opáčil Zeman na dotaz, jak se staví k Sobotkově návrhu ministrů.

Na dotaz, koho bude a nebude jmenovat, prezident uvedl, že jde o předčasnou otázku. Adepty chce nejprve osobně poznat a promluvit s nimi o jejich resortech.

„Pan předseda Sobotka má plný nárok se mýlit, stejně jako jsem se mýlil já,“ uvedl Zeman s poukazem na své vlastní personální omyly v roli premiéra.

Anketa

Měl by mít prezident možnost nejmenovat kandidáty vlády, které mu navrhne premiér?
Ano
38,4 %
Ne
61,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 3268 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám