Hlavní obsah

Fiala má nominaci na šéfa ODS

– Brno • Aktualizováno

Poslanec a exministr školství Petr Fiala byl ve čtvrtek jihomoravskou ODS nominován na předsedu strany. Oznámil to regionální manažer ODS Michal Pátek. Fiala oznámil kandidaturu na post předsedy zhruba před měsícem, o funkci bude zřejmě soupeřit příští týden na kongresu v Olomouci s nynější místopředsedkyní strany Miroslavou Němcovou.

Foto: Milan Malíček, Právo

Petr Fiala (ODS)

Článek

"Petr Fiala získal nominaci na předsedu ODS hlasy všech delegátů dnešního (čtvrtečního) regionálního sněmu," sdělil Pátek.

Brněnský rodák a někdejší rektor Masarykovy univerzity je členem ODS teprve krátce. Do strany vstoupil loni v listopadu. Už dříve ale působil jako hlavní vědecký poradce expremiéra Petra Nečase (ODS) a od května 2012 do července 2013 byl jako nestraník ministrem školství v Nečasově vládě. Loni vedl ještě jako nestraník jihomoravskou kandidátku ODS ve sněmovních volbách a stal se poslancem.

Kandidaturu na post předsedy ODS oznámil Fiala na začátku loňského prosince. Kromě něj se bude o předsednickou funkci zřejmě ucházet i dosavadní místopředsedkyně strany Němcová, která svou kandidaturu oznámila již dříve, a europoslanec Edvard Kožušník, jehož tento týden nominovali straníci z Libereckého kraje.

Nové vedení ODS bude zvoleno na dvoudenním kongresu v Olomouci, který začíná v sobotu 18. ledna.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS)

Čtvrteční regionální sněm ODS v Jihomoravském kraji měl na programu kromě nominace Fialy i volbu krajského šéfa strany, kterým se stal poslanec a bývalý ministr spravedlnosti Blažek.

"Regionální sněm také nominoval čtyři zástupce jihomoravského regionu do výkonné rady ODS – Jiřího Crhu, Jiřího Kadrnku, Petra Kratochvíla a Libora Šťástku," doplnil regionální manažer strany Pátek.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám