Hlavní obsah

Počasí znovu trhalo rekordy, na jihu Čech bylo přes 15 stupňů

Právo, zaš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Česku ve čtvrtek opět padaly teplotní rekordy. V jihočeském Husinci se rtuť na teploměrech vyšplhala dokonce na 15,4 stupně Celsia. Netypicky teplé počasí zasáhlo i Šumavu, kde se teploty pohybovaly nad deseti stupni. Ochladit se má už v pátek.

Foto: Petr Horník, Právo

Článek

„V Husinci jsme naměřili 15,4 stupně Celsia. Překonán tak byl rekord z roku 1957, který měl hodnotu 12,6 stupně,“ řekl Právu Gustav Sysel z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) v Českých Budějovicích.

Druhou nejvyšší teplotu, 14,5 stupně, meteorologové naměřili v jihočeské Ktiši a v Klatovech v Plzeňském kraji. „V Klatovech bylo překonáno maximum 13,5 stupně z roku 2011,“ potvrdil Josef Cink z plzeňské pobočky ČHMÚ.

Neobvykle teplo bylo ve čtvrtek také na Šumavě. „V Churáňově i v Lenoře bylo přes deset stupňů,“ uvedl Sysel.

Celkem ČHMÚ napočítal dvacet stanic s překonanými rekordy. Dosavadní maximální hodnoty byly nejčastěji z roku 2007. Vedle stanic na západě republiky padl rekord i ve Valašském Meziříčí.

Podle meteorologů byl čtvrtek posledním teplým dnem v týdnu. „V pátek očekáváme teploty mezi čtyřmi až sedmi stupni Celsia. O víkendu se teploty budou pohybovat mezi dvěma až šesti stupni,“ doplnil Sysel.  [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám