Hlavní obsah

Policejní škatulata pokračují, Kučera uvolňuje místo Červíčkovi

Právo, Jakub Troníček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Čerstvě odvolaný policejní prezident Martin Červíček má ve vedení sboru jisté své původní místo náměstka. Dosavadní zástupce šéfa policie pro trestní řízení Václav Kučera totiž Červíčkovi dobrovolně ustoupil a stahuje se o úroveň níž zpátky na post ředitele středočeské policie. Právu to potvrdil sám Kučera s tím, že jde o vzájemnou domluvu obou důstojníků.

Foto: Milan Malíček, Právo

Martin Červíček

Článek

„Na postu náměstka policejního prezidenta skutečně končím, žádost jsem dal už na přelomu roku,“ konstatoval Kučera.

Zároveň dodal, že by z nejvyššího patra policejní hierarchie zřejmě odešel i bez aktuálních souvislostí s dvojvládím v policejním top managementu. Funkce šéfa policistů ve středních Čechách, kterou zastával už před svým nástupem na prezidium, se Kučera oficiálně ujme k začátku dubna.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Dosavadní náměstek policejního prezidenta pro trestní řízení Václav Kučera

Na domluvu Kučery s Červíčkem sázel i staronový prezident Petr Lessy, když včera přebíral velení. [celá zpráva]

Při té příležitosti avizoval, že v opačném případě by byl připraven zahájit přezkumné řízení o Kučerově jmenování podobně, jako to udělal ministr vnitra v demisi Martin Pecina u Červíčka.

Červíček končí. Policejním prezidentem zůstává LessyVideo: Novinky

Postup, kdy se složitá situace se dvěma funkcionáři na témže místě řeší přezkumným řízením, Kučera zároveň kritizoval.

„Je to špatný signál dovnitř policie, vyvolává to nejistotu v kariérním řádu. Není možné takto dále postupovat a právě proto jsem se také rozhodl odejít,“ poznamenal stávající náměstek, který zodpovídá za celostátní kriminálku včetně elitního protikorupčního a protimafiánského útvaru.

Podobně jako Kučera se přitom své funkce dobrovolně vzdá i stávající ředitel středočeské policie Jan Ptáček, který se přesune na post náměstka. „Domnívám se, že tím to celé skončí,“ doplnil Kučera.

Např. nezávislé policejní odbory už v souvislosti s Pecinovým řízením s Červíčkem varovaly, že se tím spustí lavina odvolávání služebních funkcionářů, která může po jednotlivých stupních policejní hierarchie dojít až na ty nejnižší posty.

Reklama

Související články

Zeman: Policejní prezident je jen jeden

Prezident Miloš Zeman v neděli uvedl, že nejlepším řešením krize na postu policejního prezidenta by bylo vypsání výběrového řízení. Podle něj policie dva...

Výběr článků

Načítám