Hlavní obsah

Zeman vyráží do zahraničí, první zastávkou je Soči

Prezident Miloš Zeman s novým rokem rozšiřuje svůj pracovní program, který před časem omezil kvůli úrazu kolene. Vedle cest po České republice má naplánovány i zahraniční návštěvy. První bude směřovat na zahájení olympijských her do ruského Soči.

Foto: Petr Horník, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

Zeman již dříve řekl, že na rozdíl od svého německého protějšku Joachima Gaucka nebude vrcholnou sportovní událost bojkotovat. Je prý ale připraven v Rusku říct svůj názor na tamní stav lidských práv.

Olympijské hry řada osobností bojkotuje v reakci na ruský zákon, který zakazuje propagaci homosexuality. Zeman se má v Soči zúčastnit recepce hlav států, kterou pořádá prezident Vladimir Putin spolu s ministrem sportu.

Dvacet prezidentů za čtyři měsíce

Dalšími zastávkami v jeho plánu zahraničních cest je Štrasburk, kde navštíví Evropský parlament, Srbsko a Slovinsko. V Praze naopak přivítá prezidenty Arménie, Uzbekistánu, Makedonie a Ukrajiny.

S desítkou hlav států se sejde na pražském summitu Východního partnerství. Přivítá také předsedu Evropské komise Josého Barrosa, uvedl ředitel zahraničního odboru Pražského hradu Hynek Kmoníček.

"Celkově se tedy v různých formátech prezident setká za následující čtyři měsíce se zhruba dvacítkou prezidentů jiných zemí, což je program náročný, vzhledem k pokračujícím návštěvám krajů," uvedl Kmoníček.

Cesty do regionů a zahraničí Zeman přerušil na podzim, když si poranil nohu. Lékaři mu nařídili klid a prezident se léčil na zámku v Lánech. Až s příchodem nového roku obnovuje hlava státu jak návštěvy krajů, tak cesty do zahraničí. V příštím týdnu má v plánu navštívit Karlovarský kraj.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám