Hlavní obsah

Prezident zvažuje dvě varianty: bojovou a pohodovou

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poslední lednový týden by mohla mít Česká republika novou vládu. Navzdory přetahované mezi prezidentem a šéfem ČSSD Bohuslavem Sobotkou o tři nebo čtyři ministry je podle informací Práva pravděpodobné, že Miloš Zeman jmenuje všechny členy vlády, které mu Sobotka už neformálně navrhl.

Foto: Petr Horník, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

Právu to potvrdily zdroje blízké prezidentovi s tím, že sám Sobotka by si mohl z Hradu odnést jmenovací dekret už příští týden. Bude ale záležet na jejich schůzce tento pátek, při které šéf sociální demokracie prezidentovi předá jeden ze čtyř originálů koaliční smlouvy.

Podle zdroje Práva se chce prezident ještě pobavit se svými poradci, jak dál postupovat – zda jít cestou „pohodové, nebo bojové varianty“.

Čeká se sžíravá kritika

Zdroje Práva naznačují, že Zeman své výtky na adresu vládních nominantů řekne buď přes média, nebo nejpozději ve Sněmovně při hlasování o důvěře vládě. A Zeman je znám tím, že sžíravou kritikou nijak nešetří.

Hrad dosud natahoval politiky na skřipec a zahalil se mlčením. Prezidentův kalendář počítal se jmenováním Sobotkovy vlády v termínu kolem 23. ledna.

Ten se ale nyní nejspíš posunul kvůli jednání Sněmovny o zákonu o státní službě. Jeho projednání v prvním čtení má Zemanovi uvolnit ruce ve jmenování Andreje Babiše místopředsedou vlády a ministrem financí i bez lustračního osvědčení.

Ve středu kvůli tomu vláda bleskově posoudí poslanecký návrh služebního zákona a vydá k němu stanovisko. Bez něj zákon do Sněmovny jít nemůže, i když podle premiéra v demisi Jiřího Rusnoka bude názor vlády negativní.

A podle předsedy Sněmovny Jana Hamáčka, který spolu se šéfem Senátu Milanem Štěchem včera na Hradě se Zemanem poobědval, by se proto Sněmovna mohla sejít na mimořádné schůzi už 21. ledna.

Foto: Hana Brožková - fotoarchív Kanceláře prezidenta republiky

Prezident Miloš Zeman s šéfem Senátu Milanem Štěchem (vlevo) a Janem Hamáčkem (oba ČSSD)

Tomuto scénáři nasvědčuje i to, že už 17. ledna se Zeman v Lánech na slavnostní večeři rozloučí s Rusnokovým týmem.

Neřekl, že někoho nejmenuje

Zemanovu možnou ochotu nechat Sobotkův seznam, jak leží a běží, v úterý nepřímo doložil Štěch při odchodu z Hradu.

„Nebylo nám sděleno, že bude někdo odmítnut,“ komentoval Štěch výsledek debaty tří nejvyšších ústavních činitelů. Dodal, že od prezidenta nezaznělo, že by někoho nejmenoval.

Podle Štěcha je v pořádku, že prezident sdělil své výhrady k některým kandidátům. Nyní je na koaličních stranách a hlavně na šéfovi soc. dem., aby nominace obhájili. 

„Jsou to výtky, které navrhovatelé znají, a nejsou překážkou toho, aby mohli vykonávat svůj mandát,“ řekl novinářům předseda Senátu.

Nechtěl nijak komentovat jména, kterých se Zemanovy výhrady týkají, pouze připustil, že jsou ze všech tří koaličních stran. Jde o budoucího šéfa diplomacie Lubomíra Zaorálka (ČSSD), ministra zemědělství Mariana Jurečku (KDU-ČSL) a ministra obrany Martina Stropnického (ANO).

Foto: Petr Hloušek, Právo

Martin Stropnický z hnutí ANO.

Na jeho adresu se Zeman veřejně vyjádřil už v minulosti, že ho nepovažuje za odborníka, a proto ho jmenovat nechce.

Zemanovy výhrady na adresu ministra bez portfeje a šéfa Legislativní rady vlády Jiřího  Dienstbiera byly jen okrajové. „Mohu vám říct, že Jiří Dienstbier nebyl hlavní osobou tohoto jednání. Řekl bych, že byl naprosto okrajovou osobou,“ dodal Štěch.

Sám Dienstbier v úterý uvedl, že pro ustavení vlády nejsou osobní vztahy se Zemanem důležité. „Prezident i potenciální ministři mají být profesionálové a nemají se ohlížet na osobní vztahy, mají spolu umět komunikovat bez toho, jestli se mají nebo nemají rádi,“ řekl v ČT.

Foto: Petr Horník, Právo

Jiří Dienstbier

Zopakoval, že k Zemanovi má celou řadu výhrad, které mnohokrát řekl, stejně jako Zeman k němu. „Nemusíme se mít zrovna příliš v oblibě na to, abychom mohli profesionálně spolupracovat,“ uvedl Dienstbier.

„Nevidím žádné ústavní nebo zákonné překážky, které by bránily mému jmenování, stejně tak jako nevidím překážky u dalších kandidátů do vlády, o kterých se mluví. U pánů Zaorálka nebo třeba Stropnického,“ podotkl Dienstbier a na dotaz, zda by svou účast ve vládě vzdal, aby odblokoval jmenování kabinetu, odpověděl: „V této situaci bych to dokonce považoval za zbabělost.“ [celá zpráva]

Souhlas nemusí znamenat mlčení

Fakt, že Zeman nakonec podle všeho kývne na všechny Sobotkovy návrhy, ale neznamená, že prezident jen tak ze své kritiky některých budoucích členů vlády couvne.

Dá se předpokládat, že Zeman si Sobotku a budoucí koalici vychutná tím, že od vlády dá ruce pryč s tím, že hlavní aktéry opakovaně varoval. Příležitost k tomu bude mít třeba ve Sněmovně, kde patrně vystoupí před hlasováním o důvěře vládě.

K tomu by mohlo dojít kolem 15. února, po skončení už naplánované únorové schůze dolní komory.

Vyjádří se prezident v neděli?

Není přitom vyloučeno, že na možná rizika spojená s konkrétními jmény upozorní prezident veřejně ještě dřív.

Podle nepotvrzených informací by to mohlo být už tuto neděli v České televizi. Hned od pondělí do středy bude cestovat po Karlovarském kraji, což bude další příležitost veřejně okomentovat další kroky a případně sdělit výtky k navrženým jménům.

Sobotka přitom chce prezidenta při páteční schůzce požádat, aby co nejdříve učinil ústavní kroky k rychlému jmenování nového kabinetu. Šéf soc. dem. sice kvůli svému nachlazení včera zrušil svůj program, nicméně je přesvědčen, že by to schůzku se Zemanem ohrozit nemělo.

Foto: Milan Malíček, Právo

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka

„S panem prezidentem se sejdu na základě mé včerejší (pondělní) žádosti v pátek. Donesu mu originál podepsané koaliční smlouvy a požádám ho, aby co nejdříve podnikl ústavní kroky vedoucí k rychlému jmenování nové vlády,“ oznámil včera Sobotka. [celá zpráva]

Ten už v pondělí po podpisu koaliční smlouvy prezidenta vyzval, aby ho bez odkladů jmenoval ministerským předsedou.

Před páteční schůzkou se Zemanem se Sobotka ve středu a zítra zapojí do senátní kampaně ve Zlíně, kde podpoří kandidátku ČSSD Milenu Kovaříkovou.

Reklama

Výběr článků

Načítám