Hlavní obsah

Fiala by chtěl jako předseda ODS změnit stanovy a strukturu strany

Právo, Jan Martinek

Exministr školství, poslanec a kandidát na předsedu ODS Petr Fiala v úterý představil svůj program s názvem Sedm kroků k obnově ODS. Strana získala v posledních parlamentních volbách sedm procent a její preference jdou od té doby stále dolů. Aby dříve nejsilnější pravicová strana zvrátila svůj pád, potřebuje podle Fialy nabýt sebedůvěry, motivovat členskou základnu, vytvořit si týmy odborných mluvčích a mít jasnou strategii, jaké chce voliče oslovit.

Foto: Milan Malíček, Právo

Petr Fiala (ODS)

Článek

Fiala se v těchto dnech intenzivně věnuje objíždění republiky, kde diskutuje se členy ODS na místních a oblastních sněmech. „Většinou mám z diskusí pozitivní dojem, ale někde se projevuje ,stará ODS‘, a tam diskuse možná není,“ řekl v úterý Fiala na setkání s novináři.

ODS podle něj musí navázat i spolupráci s jinými pravicovými subjekty. A to nejen s TOP 09, která už v některých obvodech připouští společné senátní kandidátky s ODS.

„Musíme se soustředit i na některé málo významné pravicové subjekty, které nám ubírají procenta,“ řekl Fiala. Jako příklad zmínil Stranu soukromníků či Svobodné. „Nemůžeme přihlížet tomu, aby vedle nás rostli Svobodní a brali nám témata,“ uvedl Fiala. Strana svobodných občanů, která v parlamentních volbách získala dvě a půl procenta, jakékoli sbližování s ODS odmítá. Strana soukromníků chystá spolupráci s Občanskou konzervativní stranou bývalého člena ODS a zakladatele Pravé frakce Jiřího Janečka.

Fiala také navrhuje změnu stanov a struktury ODS: především zúžení Výkonné rady ODS, aby v ní byl z každého regionu jen jeden zástupce. „Výkonná rada je málo operativní orgán, neplní svou funkci. Má představa je taková, aby region zastupoval jen jeden zástupce, a vedle toho aby fungoval další orgán, říkejme tomu výbor nebo sněm, ve kterém by byli zástupci jednotlivých oblastí,“ řekl Fiala s odvoláním na politické strany v jiných zemích.

Kandidaturu Kožušníka bere jako oživení

Fiala se na kongresu ODS utká s Miroslavou Němcovou a europoslancem Edvardem Kožušníkem. „S paní Němcovou jsem se setkal a je nutné, aby se vyjádřila ona. Pokud vím, platí její původní stanovisko, že kandidovat bude,“ uvedl Fiala. O Kožušníkově kandidatuře se vyjádřil ve smyslu, že to bude „oživení kongresu“.

Rozrůstá se řada adeptů na místopředsednické funkce: do vedení ODS chtějí například europoslanec Jan Zahradil, poslanec Adolf Beznoska, exprimátor a poslanec Bohuslav Svoboda, místopředsednickou funkci chce obhájit Jiří Pospíšil a ve vedení by rád zůstal úřadující předseda Martin Kuba. Nejnověji oznámil kandidaturu na místopředsedu senátor a bývalý hejtman Vysočiny Miloš Vystrčil.

Reklama

Výběr článků

Načítám