Hlavní obsah

Na cestě k vládě leží tři personální miny

Právo, Jan Martinek, Jan Rovenský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Koalice ČSSD, hnutí ANO a lidovců, včetně seznamu navržených ministrů, je od pondělí písemně stvrzena. Obsahuje však nejméně tři personální miny, kvůli nimž může prezident Miloš Zeman záměry Bohuslava Sobotky, kterého zatím ani nejmenoval premiérem, hatit.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Zástupci stran při podpisu koaliční smlouvy (zleva): Andrej Babiš (předseda hnutí ANO), Roman Sklenák (šéf poslanců ČSSD), Bohuslav Sobotka (předseda ČSSD) a Pavel Bělobrádek (předseda KDU-ČSL).

Článek

A Hrad mlčí, i když koalice s podporou 111 hlasů je upečena. Koalice je odsouzena vyčkávat, kdy a jak Zeman zareaguje. Šéfové všech tří stran ujišťují, že za svými nominacemi do sedmnáctičlenné vlády pevně stojí.

Napětí mezi ČSSD a Zemanem by se ale dalo krájet. Zatímco nominaci Vladimíra Špidly Sobotka vzdal už před pátečním předáním vládní soupisky Zemanovi, jako červený hadr na býka může na Hrad působit návrh Sobotkových spojenců Lubomíra Zaorálka a Jiřího Dienstbiera na ministry.

K nim už Zeman veřejně jako prvního a zatím jediného označil Martina Stropnického z ANO za naprosto nevhodného pro vedení ministerstva obrany.

Dientsbier byl málem ze hry 

Dienstbierovo jméno přitom bylo v pondělí po ránu, kdy jednalo grémium ČSSD, značně nejisté. Spekuluje se, že to byl důsledek tlaku Zemana, s nímž se Sobotka nečekaně setkal i v neděli. Ukázalo se, že lídr soc. dem. s prezidentem konzultuje častěji, než je veřejně známo.

Podle informací Práva se Dienstbier už pomalu loučil se svým vládním angažmá, ale Sobotka po odříznutí Špidly, kterého odsunul do role svého budoucího šéfporadce, si už zjevně nemůže dovolit další ústupek, aniž by ztratil tvář v soc. dem. i u voličů.

„Jsem přesvědčen, že prezident republiky nemůže odmítnout kandidáty, pokud by k tomu neexistovaly závažné ústavní či zákonné důvody,“ řekl včera Sobotka novinářům.

Podle zdroje ze soc. dem. Dienstbier přemýšlel o kandidatuře do Evropského parlamentu, dostal dokonce nabídku být jedničkou na kandidátce ČSSD.

„Rozhodnutí je nakonec takové, že na seznamu ministrů jsem. Kandidatura do EP by pro mě byla zajímavá, bavilo by mě to, ale dohodli jsme se, že je důležitější prosazovat některé věci tady,“ komentoval to pro Právo Dienstbier.

„Kdyby Dienstbier ve vládě nebyl, vypadalo by to, že ČSSD příliš ustupuje, dělá kompromisy,“ uvedl Právu zdroj. Sobotka Dienstbierovu kandidaturu do EP v době, kdy by byl ministrem, vyloučil. K tomu, zda by kandidátku mohl vést Špidla, se však nevyjádřil.

Sobotku čeká série schůzek 

Koaliční smlouvu v pondělí Sobotka s předsedou ANO Andrejem Babišem a šéfem lidovců Pavlem Bělobrádkem podepsali po sedmdesáti dvou dnech od voleb. Lídr ČSSD chce prezidentovi osobně předat jednu ze čtyř kopií koaliční smlouvy.

Podle hradního mluvčího Jiřího Ovčáčka se schůzka vyjednává, nelze zatím ale mluvit o termínu, kdy by Zeman jmenoval Sobotku premiérem.

Při nedělní schůzce se Zemanem s ním Sobotka  jednal o postupu při sestavování vlády. „Pravděpodobně nás čeká ještě několik dalších schůzek,“ odepsal Právu Sobotka na dotaz, jak to vypadá se jmenováním premiéra. Tím nepřímo potvrdil, že na seznamu ministerských kandidátů je ještě co dolaďovat.

Doufám, že pan předseda Sobotka pana prezidenta svým šarmem přesvědčí, že to jsou správné nominace
Andrej Babiš

Ticho z Hradu povzbuzuje spekulace. Zeman prý Sobotkovi odmítl všechny ministry kromě Svatopluka Němečka, budoucího ministra zdravotnictví. „Na této informaci není nic pravdivého,“ napsal ale Právu Sobotka.

Babiš řekl, že jednat s prezidentem nemá v plánu a nechává vše na Sobotkovi. „Doufám, že pan předseda Sobotka pana prezidenta svým šarmem přesvědčí, že to jsou správné nominace,“ usmíval se.

Lídři koalice vyzvali Zemana, aby neprodleně jmenoval nového předsedu vlády a na jeho návrh ministry, jak stanoví ústava.

„Udělali jsme vše, co bylo z naší strany možné. Podle našeho názoru by prezident nyní měl neprodleně konat podle ústavy, vzhledem k tomu, že na půdě Sněmovny je připravena příznivá situace k tomu, aby zde vznikla stabilní koaliční vláda,“ uvedl Sobotka.

„Vznikající koalice je připravena jak po programové, tak po personální stránce, aby se ujala vládní odpovědnosti,“ dodal s tím, že koalice představuje naději na zlepšení fungování státu a posílení jeho stability.

Podle Bělobrádka se společný koaliční program poměrně povedl a je rád, že vyjednávání už mají za sebou. „Bude důležité, abychom ho dokázali realizovat a abychom na něj našli dostatečné množství finančních prostředků,“ uvedl.

Svých kandidátů na ministry se včera zastával i předseda ANO Andrej Babiš. Podle něj například v EU je jen jeden ministr, který má zkušenosti s armádou. „Myslím, že pan Stropnický je s problematikou obeznámen dostatečně, aby resort zvládl,“ podotkl.

Přehled kandidátů na ministry vznikající koaliční vlády
ČSSD
premiérBohuslav Sobotka
ministr práce a sociálních věcíPetr Krčál
ministr pro legislativní radu vlády, lidská práva a rovné příležitostiJiří Dienstbier
ministr průmysluJan Mládek
ministr školstvíMarcel Chládek
ministr vnitraMilan Chovanec
ministr zahraničíLubomír Zaorálek
ministr zdravotnictvíSvatopluk Němeček
ANO 2011
ministr financí a vicepremiér pro ekonomikuAndrej Babiš
ministr dopravyAntonín Prachař
ministr obranyMartin Stropnický
ministryně pro místní rozvojVěra Jourová
ministryně spravedlnostiHelena Válková
ministr životního prostředíRichard Brabec
KDU-ČSL
ministr bez portfeje pro vědu a inovacePavel Bělobrádek
ministr kulturyDaniel Herman
ministr zemědělstvíMarian Jurečka

Anketa

Proč si podle vás prezident Miloš Zeman vyhrazuje právo vměšovat se do personálního složení vlády?
Záleží mu na odborné způsobilosti jednotlivých kandidátů na ministry
15,8 %
Některé kandidáty na ministry prostě nemá rád
84,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 16282 čtenářů.

Reklama

Související články

Hotovo. Strany podepsaly koaliční smlouvu

Lídři stran ČSSD, ANO a KDU-ČSL v pondělí ve Sněmovně podepsali koaliční smlouvu, která popisuje program a principy spolupráce vznikající trojkoalice. Vláda má...

Výběr článků

Načítám