Hlavní obsah

Finanční úřad dal ministerstvu zemědělství pokutu půl miliardy za IT zakázky

– Praha
Právo, sp

Finanční sankci ve výši přesahující 535 miliónů korun uložil finanční úřad ministerstvu zemědělství (MZe). Informovala o tom Česká televize (ČT). Důvodem jsou údajně chyby ve třech výběrových řízeních na nákup a provoz informačních technologií z let 2005 až 2011.

Foto: Profimedia.cz

Ministerstvo zemědělství

Článek

Ministerstvo podle úřadu některé uchazeče diskriminovalo. Kvůli těmto tendrům už dříve Nejvyšší kontrolní úřad podal trestní oznámení, případy se zabývá také policie.

„Došlo k neoprávněnému použití prostředků státního rozpočtu. Kontrolovaný subjekt porušil ustanovení zákona o veřejných zakázkách,“ citovala televize ze zprávy finančního úřadu. Jeden z uchazečů o zakázku byl podle úřadu údajně vybrán bez řádné soutěže, v jiném případě byly podmínky šity na míru některým kandidátům.

Ministerstvo se proti pokutě odvolalo. „Opravdu nás to překvapilo. Z našeho pohledu bylo všechno v pořádku, proběhla standardní výběrová řízení,“ řekla ČT mluvčí ministerstva Dana Večeřová.

Na dotaz Práva pak uvedla, že po kontrole NKÚ bylo na úřadě provedeno několik právních i jiných analýz, které vytýkané nesrovnalosti nepotvrdily. „Se závěry ani se sankcí nesouhlasíme, jsme připraveni jít až do žaloby,“ dodala Večeřová.

Podle trestního oznámení, které loni v lednu na MZe podal NKÚ, ministerstvo postupovalo nesprávně při tendrech na nákup a provoz IT za více než miliardu korun. Případ vyšetřuje protikorupční policie, zhruba do měsíce se detektivové rozhodnou, zda v kauze někoho obviní, uvedla ČT.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám