Hlavní obsah

Nesmíme být popelnicí Evropy, říká adept na ministra zemědělství

– Praha
Novinky, Václav Lang

První místopředseda lidovců Marian Jurečka je kandidátem na post ministra zemědělství. V rozhovoru pro Novinky krátce po podepsání koaliční smlouvy prohlásil, že by se rád v resortu zaměřil i na oblast kvality potravin. Nechce, aby Česká republika byla nadále „popelnicí Evropy”.

Foto: Milan Malíček, Právo

První místopředseda KDU-ČSL Marian Jurečka

Článek

Během koaličního jednání předseda lidovců Pavel Bělobrádek prohlásil, že mezi lidovci nepanuje nadšení pro sestavení koalice s ČSSD a ANO. Změnila se od té doby situace?

Všichni cítíme, že kdyby KDU-ČSL byla opoziční stranou, neměla vládní odpovědnost, tak by se straně asi existovalo lépe. Měla by čas na vnitřní stabilizaci, přípravu na letošní volby. Teď ta situace, když vstoupíme do vlády, bude daleko složitější a hektičtější. Poneseme vládní spoluzodpovědnost, pokud budeme součástí případné budoucí vlády.

Samozřejmě to bude znamenat i - řekněme - komplikace, které nastanou, budeme se na nich spolupodílet, budou padat i na naše bedra. V tom je situace komplikovanější a všichni členové, i ti, kteří o koalici rozhodovali, si tyto dvě strany mince dobře uvědomovali.

Takže jste vstoupili do koalice i s vidinou budoucích případných sporů?

Ne, nevstupujeme do koalice s vidinou případných sporů. Chceme, aby vydržela celé čtyři roky, aby byla stabilní, funkční, aby odvedla dobrou práci pro tuto zemi. Jsme si ovšem vědomi politických rizik, které může mít pro stranu vstup do koalice.

Jste kandidátem na ministra zemědělství. Už jste se s resortem začal seznamovat?

V zemědělství se pohybuji od roku 1990, a to i odborně, mám vystudovanou jak střední, tak vysokou zemědělskou školu, i aktivně. V posledních letech působím na manažerské pozici, zpracovával jsem jako externí poradce vládní materiály, které šly od roku 2007 do roku 2009 do vlády. Myslím si, že této problematice rozumím.

V posledních dvou třech týdnech se setkávám s lidmi, kteří stáli v minulosti v čele resortu nebo v některých vedoucích pozicích, a hovořím o jejich zkušenostech, o jejich názorech na určitou problematiku. Stejně tak se setkávám se zástupci odborných organizací, jako je agrární komora, zemědělský svaz, asociace soukromého zemědělství a také s těmito lidmi hovořím o jejich pohledu na nastavení parametrů společné zemědělské politiky na národní úrovni.

Co je tedy podle vás nejpalčivější problém resortu zemědělství? Co byste chtěl hned na počátku řešit?

Problémů je tam poměrně hodně. Myslím si, že nejdůležitější je v následujících několika měsících dokončit právě důležitá rozhodnutí v rámci společné zemědělské politiky. Jsou to rozhodnutí, která musejí udělat jednotlivé členské státy Evropské unie.

Druhá věc je problematika Lesů České republiky, to znamená jak personální otázka výběru nového generálního ředitele, tak celá situace podniku, kterou prošetřuje policie. Chtěl bych změnit systém výběrových řízení, tak aby se k zakázkám dostaly i malé a střední firmy, aby se takto vytvořila nová pracovní místa.

Důležitá je otázka potravinové bezpečnosti, kvality potravin. Chtěl bych se soustředit na to, abychom měli opravdu kvalitní zákon o potravinách.

Prioritou je pro mě také otázka protipovodňové ochrany, protože jsem z oblasti, která byla v roce 1997 silně postižena povodněmi, a od té doby se v oblasti povodní neudělalo prakticky vůbec nic. Chci, aby se tady znovu rozeběhla příprava a výstavba protipovodňového opatření.

Vrátím se k otázce kvality potravin, což je dnes poměrně hojně diskutované téma. Jak chcete tuto problematiku řešit?

V první řadě, a je to i v textu koaliční smlouvy, se chci zaměřit na to, aby zde byla strategie pro zvýšení vlastní potravinové soběstačnosti. V praxi to znamená podpořit  investice, a to nejen zemědělské podniky, ale i výrobce potravin. Dnes se od nás do zahraničí vyváží obrovské množství mléka nebo zemědělských komodit, jako je obilí či řepka. Přitom Německo nebo Itálie zpracují surové mléko, které tam my dovezeme, udělají konečný výrobek, dovezou ho do České republiky a my to tady kupujeme. Ale u nich se vytvořila pracovní místa. To je prostor, který u nás nejsme schopni využít, a je to škoda.

Na téma kvality potravin bych se rád zaměřil. Chci, aby existovala opravdu intenzivní kontrola potravin, které se nabízí našim  spotřebitelům. Kontroly by měly obsahovat i adekvátní a řekněme poměrně vysoké pokuty pro obchodníky, kteří klamou spotřebitele a uvádějí na trh nekvalitní potraviny. Už bychom neměli být popelnicí Evropy.

Původně měl být do vedení ministerstva zemědělství jmenován předseda lidovců Pavel Bělobrádek. Proč se tomu tak nakonec nestalo?

Od začátku jsme říkali, že jsou zde tři jména za KDU-ČSL: já, Petr Šilar, Pavel Bělobrádek. To, že se jeden čas více mluvilo o Pavlu Bělobrádkovi, byla spíše mediální záležitost, protože my jsme říkali, že jsme tady tři nominanti a rozhodne o nich celostátní výbor. A tak se u nás i stalo.

Proslýchá se, že Pavel Bělobrádek na ministerstvo zemědělství nenastoupil s ohledem na  svůj zdravotní stav (trpí roztroušenou sklerózou, pozn. red.).

Tento parametr se nezohledňoval. Pokud by nějakou roli hrál, potom by logicky přišla otázka, proč vůbec zasedne ve vládě. Považuji to za bezpředmětné.

Reklama

Výběr článků

Načítám