Hlavní obsah

Odvážní plavci skočili do ledové Vltavy i se Třemi králi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Osmadvacet otužilců v čele se Třemi králi se v pondělí u Karlova mostu ponořilo do ledové Vltavy, aby doplavali pro horký převoznický punč. Ve skupině sportovců, kteří po poledni bez váhání uprostřed řeky naskákali do vody, byli muži i ženy, všechny věkové kategorie otužilců, lidé, kteří se otužují celé roky, ale i ti, kteří se této disciplíně věnují několik měsíců. Akce se uskutečnila už počtvrté.

Tři králové s třicítkou otužilců plavali ve VltavěVideo: Novinky

 
Článek

I přes slunečné počasí ukazoval u Vltavy teploměr pouhé čtyři stupně Celsia, Vltava měla o stupeň méně. Přesto se skupinka plavců neváhala vysvléci do plavek a nastoupit do lodě jménem Vodouch, která je přepravila k pátému pilíři Karlova mostu. Zhruba uprostřed řeky se pak do vln Vltavy vrhli nejprve korunovaní plavci a pak i celý zbytek družiny.

"Voda je skvělá," volali s úsměvem plavci na novináře, kteří sledovali zachumláni v kabátech a bundách jejich zhruba dvousetmetrovou trasu z malých loděk. Na zvídavé dotazy všichni otužilci shodně, ale s poněkud ztuhlými obličeji odpovídali, že je jim teplo a vodu si náramně užívají. "Voda je skvělá," volali jeden přes druhého.

Otužováním proti nemocem

"Otužování se věnuji dvacet let a cítím se velice dobře," řekl plavec, který mezi jednotlivými otázkami hltavě jedl horkou čočkovou polévku. K plavání v ledové vodě se prý dostal kvůli tomu, že v běžném bazénu bylo vždy obsazeno.

"Pak jsem si všiml, že v bazénu se studenou vodu skoro nikdo není, a bylo jasno," vypráví. Díky otužování prý není příliš často nemocný, a když už ho nějaká choroba sklátí, tak prý maximálně na tři dny.

Za ohromnou společenskou událost považuje tradiční novoroční plavání sedmatřicetiletý Jaroslav Chytil. "Otužuji se tři roky a do Vltavy v Braníku chodím plavat dvakrát v týdnu," V šestistupňové vodě je prý schopen vydržet až 55 minut. "Pokud v září začnete s otužováním, za rok tu můžete plavat s námi," tvrdil nad horkým punčem.

Otužilecké plavání má v Česku dlouhou tradici. Nejznámější je Memoriál Alfreda Nikodéma, který se plave o druhém svátku vánočním. Loni se konal 67. ročník, kterého se zúčastnily stovky sportovců. Podobné akce se konaly na přelomu roku i v dalších městech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám